Притеснени от Турция, Гърция и Кипър може да наложат вето на срещата във Варна

Турция засилва присъствието си в Кипър, подхранвайки напрежението и разрушавайки крехкото равновесие в региона, допълнително това се утежнява и от продължаващото задържане на двама гръцки войници, случайно преминали турската границата, съобщава "Екатимерини".

В този нестабилен климат официални лица от Атина и Никозия наблюдават събитията преди насрочената среща между европейските и турски лидери във Варна, България, на 26 март. Ако Турция продължава така, Гърция и Кипър могат да се опитат да наложат вето на срещата, допълват от гръцкото издание.

Преди операции по проучване на американския петролен гигант Exxon, започнали в неделя и предвидени до 20 април, турските власти засилват присъствието си в изключителната икономическа зона на Кипър, като изпращайки фрегата "Барбарос" и три други кораба.

В същото време в региона се осъществява съвместно военно учение между САЩ и Израел, а увеличената активност в района се наблюдава и от Русия, която разполага с ядрена подводница в източното Средиземноморие.

Според източници на "Екатимерини", корабът USS Iwo Jima, койтото участва в съвместното учение с Израел, също наблюдава и дейността на Русия в региона. В тази ситуация, изявленията на гръцки и турски официални лица през уикенда подчертават скока в напрежението.

В интервю за френския ежедневник Liberation, гръцкият министър на отбраната Панос Каменос коментира, че "Гърция е много близо до фатално произшествие с Турция", което се отнася до турски нарушения на гръцкото въздушно пространство и териториални води. "Ние сме длъжни да защитим нашата територия, която е не само гръцка, но и европейска", допълва той

Междувременно, в интервю за немския седмичник Die Zeit, турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира, че съдебната власт в Турция се опитва да определи дали гръцките войници са попаднали в Турция случайно или умишлено.

Запитан дали Анкара обмисля обмен на двамата мъже с осем турски военнослужещи, избягали в Гърция след опита за  преврат през 2016 г., Чавушоглу изключва такава перспектива. "Ние не искаме такова споразумение", допълва той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    5 0
    08:02, 13 мар 2018
    Най накрая цяла Европа няма ли да узрее и да изритат този диктатор от цивилизования свят. Ердоган е напаст божия. Той превърна Турция и народа му в най омразни в Европа. Постоянно диктува на света.постоянно с териториални претенции. защото му правят все още мили очи. докога ще рекетира кого плаши този турчин гаден и противен. няма ли вече някой да го светнее и да се отърве цяла турция и свят от него. долен тип кого плешиш бе чучуло. ходи си по джамиите и се кълбучкай по цяло денонощия но оостави цивилизованите хора. забулвай се и ти ако искаш.в кой век живееш бе БАШИБОЗУК С ТЕЗИ ТЕРИТОРИАЛНИ ВСЕ ОЩЕ ПРЕТЕНЦИИ. СЛОЖИ СИ ЧАЛМА И ОБИКАЛЯЙ ДЖАМИИТЕ.
Последни новини