Хиперзвуковият "Кинжал" се оказа балистична ракета "Искандер", пусната от самолет

Изображение 1 от 2

    Руското министерство на отбраната озадачи анализатори с разпространеното видео, за което твърди, че е успешен тест на хиперзвукова ракета "Кинжал", срещу която нямало никаква ефективна защита на противника.

    Причината не е в това, че името всъщност е на добре известна зенитна, а не на тактическа ракета - да не говорим, че говоренето за ядрена бойна глава поставя подобно оръжие в категорията на стратегическите. Нито е в думите на президента Владимир Путин, че тя е способна да лети 10 пъти по-бързо от скоростта на звука, което досега не е постигано от никого.

    Като се подмине несръчният монтаж (заради който излитащият МиГ-31 с ракетата е с номер 93, а този, който каца след мисията, е с номер 91) проблемът е, че това е модифицирана ракета 9М723 от комплекса "Искандер".

    Тя е разработвана от 1987 г. насам, влиза на въоръжение в началото на ХХI век и е една от най-добрите в своята категория. Но 9М723 се движи с хиперзвукова скорост само в най-високата точка (на около 50 км над Земята) на балистичната си траектория. В плътните слоеве на атмосферата скоростта пада до 700-800 км/ч.

    Основната разлика, която Марк Солонин вижда в авиационния вариант, е, че дъното на ракетата е покрито с допълнителна част от обшивката и стабилизатори. На това място се намират различни елементи от механиката за прецизно насочване на газовата струя по време на полет към целта.

    На видеото се вижда ясно как самолетът пуска ракетата, добавената част от корпуса се изхвърля, след което се запалва двигателят.

    Солонин още веднъж изтъква, че всичко демонстрирано няма нищо общо с конструкциите, които днес се тестват като хиперзвукови крилати ракети. Подобни модели са с много характерна форма, носова част като нож и минимални - заради огромната скорост и нагряването - елементи за управляема аеродинамика 

    "Носът" на X-51A Waverider например е изработен от волфрам, за да издържи на кинетичното нагряване при скорост 6.5 Мах.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини