Откриха ново магнитно поле на Земята

Откритието е направено от учени от Европейската космическа агенция. Новият вид магнитено поле се дължи на приливите и отливите. Видеото показва не самото движение на водата, а магнитния му подпис.

Луната притегля солените морета през глобалното магнитно поле на планетата ни и при това се генерират електрически токове. И тези токове впоследствие предизвикват свои собствени магнитни полета, които сега са изчислени подробно по данните от трoйка сателити на ЕКА, известни като Swarm.

Това е забележително постижение, защото ефектът всъщност е много малък.

"Това е много малко магнитно поле. Това е около 2-2,5 нанотеса на сателитна надморска височина, която е около 20 000 пъти по-слабо от глобалното магнитно поле на Земята", казва проф. Нилс Олсън от Техническия университет на Дания, който т предстви новите резултати на Генералната асамблея на Съюза на европейските геодезисти (EGU) във Виена, Австрия.

Полето се създава от милиарди електрически заредени частици, които се намират във водата. Йоните, разтворени във водата, често се наблюдават в силните течения, а също така и по време на приливи и отливи. С помощта на наблюдения със спътника Swarm, учените са успели да съставят подробна триизмерна карта на движението на слабите магнитни полета в огромните маси вода на планетата. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини