Прокуратурата се заинтересува от бивши директори по модела "болница в болница"

И бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата. Това заяви пред NOVA тази сутрин говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с новата серия от 13 болници, разследвани за безстопанственост.

Тя уточни, че вече са проверени 329 договора. Навсякъде е установен порочният модел "болница в болница", който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки.

"Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона", обясни  Арнаудова.

Тя припомни, че още през месец декември прокуратурата разпореди проверки заради модела "болница в болницата". Така в рамките на няколко месеца са извършени проверките на над 300 договора, които са сключени от общински и държавни заведения. В голямата си част те са незаконосъобразни, поясни Арнаудова.

"Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга", каза още Арнаудова.

И уточни, че има сключени договори още през 2012 г., има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини