Арменците почитат жертвите на геноцида

Арменци от цял свят ще почетат днес паметта на 1,5 млн. жертви на геноцида над арменския народ през 1915 г.

На този ден преди 94 години по заповед на младотурските власти на Османската империя започват погроми и масова депортация на арменци, които според тях, подкрепяли Русия в навечерието на Първата Световна война.

За увековечаване на паметта на жертвите на трагичните събития правителството на Съветска Армения построява през 1967 г. мемориален комплекс на хълма Цицернакаберд в Ереван, който символизира както скръбта по загиналите, така и възраждането на нацията.

24 април тази година съществено ще се отличава от честването през изминалите години. През изминалата нощ беше публикувано съвместно изявление на външните министри на Армения, Турция и Швейцария за това, че Ереван и Анкара са се договорили за нормализация на двустранните отношения.

Армения и Турция имат обща граница от 330 км. но до този момент не са установили дипломатически отношения. Като условие за нормализиране на двустранните отношения Анкара иска от Ереван да се откаже от постъпките си за международно признаване на геноцида над арменския народ и от подкрепата за Нагорни Карабах в конфликта с Азербайджан, както и връщане на окупираните азербайджански територии.

Усилията за международно признаване на геноцида са обявени за приоритет на външната политика на Армения. Той беше признат от редица страни, както и от Европейския парламент.

Според арменския външен министър Едуард Налбандиян нормализацията на арменско-турските отношения не означава, че може да бъде оспорен факта на геноцида през 1915 г.

"Десетки страни и международни организации признаха геноцида над арменците и Армения приветства това признание", каза министърът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини