Бодровската църква става на 160 години, откриват плоча на Апостола и курбан

Изображение 1 от 3

    Тази година на 20-ти май (неделя), църквата в село Бодрово "Свети Георги" навършва 160 години. По случай годишнина от създаването й, ще се проведе празнична литургия с начален час 9:00 сутринта. След литургията ще бъде разказана историята на църквата през 160те години на нейното съществуване от 1858 година. Част от програмата ще е откриването на паметна плоча на Апостола на свободата Васил Левски в двора на храма. Завършека на програмата е курбан, който ще бъде споделен с присъстващите на мероприятието.

    Църквата "Свети Георги Победоносец" – с. Бодрово е построена през 1858г. Тя е изградена благодарение на богатството и щедростта на Хаджи Георги, който получава разрешение за строеж на църква през 1856г. Цялото село участва с труда си в построяването й. Тя е изградена по модел на църквата в Созопол и в нея се пази икона от Божи гроб, донесена от Хаджи Георги.
    Църквата е с каменен градеж, с абсида, с двускатен покрив. Иконите са изработени през 1859-1860 година от Никола Зограф. В североизточния ъгъл на църковния двор е изградена осемстенна каменна камбанария.

    Апостола на свободата Васил Левски се е укривал в тази църква и е създал революционнен комитет около 1870та година, начело на който застава самият поп на селото Делчо Тенел. Делчо Тенел, след залавянето на Левски, се е отровил и в задната час на двора на църквата е неговия гроб. В чест на ролята на църквата, дадена й от Левски в революционната дейност в годините на Турско робство, там ще бъде открита паметна плоча на Апостола.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини