ДАНС внедрява тайни агенти в частни фирми?

Това предвиждат готвени законови промени

Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да внедрява агенти под прикритие в частни фирми. Целта на служителите ще бъде да следят за нередности и злоупотреби. Идеята е всичко това да се случва без знанието на собственика на съответната компания.

Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас. Използването на специални разузнавателни средства (СРС) се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието и съгласието на ръководителя на фирмата, а защо не и на някоя партия”. Така в ефира на „Здравей, България” коментира темата Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Според него дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пък изрази мнение, че промените не са големи и няма да доведат до никакви проблеми.

Практиката показва, че във всеки период от време има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие”, коментира Йорданов.

Той бе категоричен, че подобни закони трябва да се изготвят от специалисти със съответната квалификация. Освен това, те трябва да остават анонимни.

В България от години се възпитава неуважение към закона. Още преди да е приет, търсим начини да го заобиколим”, каза още бившият вътрешен министър.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини