ЕК иска да забрани пластмасовите чинийки, прибори и сламки

Около 2050 година това ужасяващо видение може и да се окаже реалност: в моретата и океаните да плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риби. Това е изчислила Еврокомисията (ЕК), която е иска на всяка цена да предотврати тази опасност. "Всяка секунда в океаните попадат около 700 килограма пластмасови отпадъци", заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Холандецът е възложил на експерти да проучат кои са десетте пластмасови изделия за еднократна употреба, които морето най-често изхвърля на бреговете. Сред тях са пластмасовите чинийки, вилички и лъжички, както и сламките за пиене. Точно тези изделия Комисията иска да забрани, ако бъдат намерени алтернативи на достъпни цени.

В началото на май станаха известни детайли от подготвяния нов законопроект, който предизвика бурни дискусии: в списъка на предвидените за забраняване изделия попадаха например не само пластмасовите чинийки и прибори, но и пластмасовите дръжки за балони и дори клечките за уши. По информация на ARD, всички тези артикули за еднократна употреба остават и във финалния вариант на законопроекта. "Имаме сериозни основания да ограничим използването на тези изделия, защото те наистина замърсяват природата", казва евродепутатът на Зелените Бас Ейкхоут.

ЕК смята за неоснователни критиките на онези, които твърдят, че Брюксел иска да развали удоволствието на хората, които обичат да пекат на скара или да празнуват детски рождени дни на открито: защото отдавна вече има по-екологични заместители на пластмасовите чинийки и приборите за хранене. А и нищо не налага да си разбъркваме кафето си с клечка, произведена от пластмаса.

Германското правителство изглежда одобрява новата европейска регулация: "Там, където е възможно да заменим пластмасовите изделия с други, въпросът трябва да се реши на европейско ниво, а тези изделия постепенно да бъдат извадени от употреба", заяви пред ARD министърката на околната среда Свеня Шулце. Тя се застъпва също и за това по-голяма част от пластмасовите изделия да подлежат на рециклиране.

В документа на ЕК се предлага също и създаването на организация за цялостното събиране на празните пластмасови бутилки. Към 2025 г. до 90 процента от тях трябва да бъдат връщани с цел да се преработват наново - например чрез плащане на депозит. Страните от ЕС трябва да ограничат също и използването на полиетиленови чашки и опаковки, в които се продават полуфабрикати. Как точно ще го направят - трябва да реши всяка страна сама за себе си. В Брюксел обаче са на мнение, че е възможно да бъдат налагани и санкции: всяка страна, която не изпълнява предписанията, да бъде задължена да внася определена сума в общия европейски бюджет за всеки килограм нерециклирани пластмасови отпадъци. Тази идея обаче е още в съвсем начална фаза на обсъждане.

Като цяло предложенията на ЕК вървят в правилната посока, смята зеленият евродепутат Бас Ейкхоут. Но същинският проблем са планините от пластмасови опаковки, създавани от индустрията, а не дръжките за балони или бъркалките за кафе, казва той.

Законодателната инициатива на Комисията трябва да получи одобрението на отделните страни-членки, както и на Европейския парламент. Брюксел би желал да покаже някакъв по-конкретен проект по въпроса най-късно до идната пролет. Така ще успее навреме - т.е. преди следващите европейски избори - да покаже, че не гледа безучастно на проблема със замърсяването на моретата и океаните с пластмасови отпадъци.
 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини