19 °C

Спасиха живота на жена с последен стадий на рак с „живо лекарство“

  Учени спасиха живота на жена с последен стадий на рак на гърдата, като я подложиха на иновативно имунолечение, предадоха световните агенции. Случаят е публикуван в Nature Medicine.

  След като всички останали методи не помогнали, лекарите дали на Джуди Пъркинс три месеца живот.

  Джуди имала разпространил се напреднал рак на гърдата, който не можел да бъде лекуван с конвенционална терапия. Тя имала тумори  с размер на тенис топка в черния дроб и вторични ракови заболявания в тялото си.  Около една седмица след терапията започнала да усеща, че туморът в гърдите ѝ се е свил.  Отнело още седмица или две, за да изчезне напълно.  Тогава ѝ казали, че вероятно ще бъде излекувана.  Сега тя запълва живота си с работа в двора и морски каяк, през последните седмици обикаляла Флорида.

  Джуди била подложена на експериментално имунолечение, при което в тялото ѝ били инжектирани милиарди клетки, които да унищожат туморите.  Терапията е позната още като лечение с „живо лекарство“. То се произвежда от белите кръвни телца на всеки пациент, след което огромно количество от тях се инжектират обратно в тялото му.

  Туморът на Джуди бил анализиран генетично, за да идентифицират редките промени, които могат да направят рака видим за имунната система.  От 62-те генетични аномалии при този пациент, само четири били потенциални цели за атака.

  Имунната система на пациента вече атакувала тумора, просто губела борбата между белите кръвни клетки и рака.  Учените проследили белите кръвни клетки на пациента и извлекли онези, които могат да атакуват рака.  След това те отгледали в огромни количества от тях в лабораторията.  Около 90 милиарда клетки били инжектирани обратно на 49-годишната пациентка, заедно с лекарства за имунната система.

  Две години по-късно в тялото на Джуди Пъркинс не е открит нито един тумор, макар разсейките да са били сериозни преди началото на терапията.

  Д-р Розенберг казва: „Самите мутации, които причиняват рак, се оказват ахилесовата му пета“.  Той добавя: „Това е много експериментално и ние едва се учим как да правим това, но потенциално е приложимо за всеки рак… Педстои много работа, но съществува потенциал за промяна на парадигмата в раковата терапия – уникално лекарство за всеки пациент с рак и това е много различно от всяко друго лечение. "

  Ракът на млечната жлеза е най-опасният тип злокачествени тумори у жените, който ежегодно предизвиква 521 хиляди смъртни случая. Съществуват три вида рак на гърдата – естроген рецептор позитивен, HER2 позитивен и три пъти негативен, който съставлява 15 на сто от всички случаи на заболяването и е най-труден за лечение.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ма
   МАНГО
   11 0
   17:03, 5 юни 2018
   Глътка въздух за милиони хора.
   Дай боже да успеят с това лечение и рака да стане като обикновенна настинка!
  • 2
   Ед
   едва ли
   1 0
   22:22, 5 юни 2018
   Фармацевтите ще направят "жива верига" срещу това "живо лекарство", вие как мислите ?

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
  25 сеп 2020
  Последни новини