Неизвестен ярко светещ обект падна в Русия (видео)

Изображение 1 от 2

    Неизвестно небесно тяло е паднало в северната част на Липецка област, Русия, близо до границата с Тулска и Орловска области. Ярко светещият обект е записан от видеорегистратори на коли, охранителни камери за външно наблюдение и метеорологични станции. 

    Падането на тялото малко след 4 часа сутринта е видяно от очевидци в много населени места. Според местни медии то е паднало около Воронеж, не е голямо, даже по кадрите специалисти определят, че е около метър.

    Но за това дали е метеорит или нещо друго, има различни мнения.

    Метеорит, навлезъл в атмосферата около 4:20 със скорост 20-40 км/сек. и се е взривил, без да причини разрушения, пише Therussiantimes. Взривна вълна не е имало, но звуковата е чута от мнозина. Медията цитира научния ръководител на обсерватория "КаДар" Станислав Короткий, според който става дума най-вероятно за падане на метеорит. Експертът пояснява, че за определяне на точката на падане на метеорита са необходими голямо количество записи от различни ракурси. Но вероятно се е приземил между Воронежка и Московска области, възможно е да е в района на град Елца, където е заснето видеото по-долу..

    Пред Комерсантъ учени изказват друго предположение - това не е пътник от далечния космос, а орбитален боклук. Според завеждащия астрономическата лаборатория на Физическия факултет на Воронежкия университет Владимир Расхожев, скоростта на обекта е само няколко километра в секунда, което е много малко. "Метеоритите навлизат в атмосферата със значително по-висока скорост. Те не успяват даже да се нагреят преди сблъсъка със земята", обяснява ученият. По думите му в орбита се е насъбрал толкова много боклук, че се налага космическите кораби и спътниците да правят маневри, за да избегнат сблъсъци.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини