Предупреждение за порои и геомагнитни бури през седмицата

Днес времето ще е прохладно с температури между 24 и 29 градуса. В западната част на страната е възможно да превали и прегърми, но на изток слънцето ще грее. Но се задава динамична седмица.

Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще помете най-южните части на Италия, след това Гърция и Македония. А във вторник ще удари и България  От югозапад идват интензивни валежи, гръмотевици и градушки. В 10 области е обявен оранжев код за опасни валежи с гръмотевици - Южна България. В останалите е обявен жълт код.  

Едва в навечерието на почивните дни валежите постепенно ще намалеят. През целия период температурите плавно ще се покачват и чак събота-неделя те ще догонят по-нормални за сезона стойности – около 27 градуса.

Опасност от поройни наводнения е обявена от вторник вечерта през целия ден в сряда. В Северна България рискови ще са Старопланинските дерета и притоците на Искър, долните течения на Осъм, Вит и Янтра. На юг – опасност ще дебне по всички планински притоци на реките Арда и Марица. Проблеми са възможни по всички реки в района на Родопите. Системите за ранно предупреждение прогнозират жълт код за опасно високи нива за реките Черна в района на Смолян и Елховска при Рудозем.

От сряда до петък геомагнитната активност ще е динамична, прогнозират от Руския институт по физика „Лебедев“. Очакват се магнитни бури до 5-та степен от 10-степенната скала. По-драматично това ще се усети в четвъртък и петък. Ако ви боли глава тези дни – виновни са слънчевите изригвания. Хората с лабилно здраве е препоръчително да си стоят вкъщи и да са близо до течности.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини