19 °C

Нападат ни летни вируси - как да се подготвим за морето

Изображение 1 от 2

  Повишена заболеваемост от летните вируси отчитат в лекарските кабинети в Димитроврад.

  Летните вируси и главно ентеровирусите са тези, на които се дължи повишаването на заболеваемостта сред населението. Вирусните заболявания в този период на годината и главно в по-топлите месеци юли и август, когато се очква и пика на заболелите, са нормално явление. Концетрацията на заболяванията е главно по морските курорти, поради голямото струпване на хора там, и поради тази причина трябва да сме подготвени за опасността от това да пипнем вирус по време на лятната почивка.

  Според доктор Славка Кокудева, семеен лекар и педиатър в Димитровград, особено уязвима група са децата, при които поради по-слабата им имунна система има ясно изразена симптоматика -  гадене, повръщане, болки в корема, разстройство, повишена температура, обща отпадналост и болки в гърлото.

  При поява на симтоми при децата е много важно веднага да започне оводняване на детето с вода и глюкозно-солеви разтвори, айрян и Кока-Кола, която помага и при гадене. Добре е да потърсите лекарска помощ, особенно при опасност от обезводняване на детето, което може да се случи много бързо в ранна детска възраст. Лекарката съветва преди да заминете на почивка, да заредите вашата аптечка с температуропонижаващо лекарство, цитрусов сироп против повръщане и пробиотик. Пробиотика може да започнете превантивно да давате на детето, ако прецените, че има по-висок риск от заразяване за поддържане на добрата флора на червата.

  Летните вируси и ентеровируси се предават по въздушно-капков и по фекално-орален път (т.е. болест на мръсните ръце). Най-добрата превенция срещу тях е честото миене на ръце, но това не може да ви предпази, ако се храните в заведение, ако купувате закуски, дюнери и др. от места с не достатъчно добра хигиена на персонала. Тези вируси са устойчиви и на морсакта вода, в която могат да попаднат дори от градската канализия на крайбрежните селища. При голяма част от заразените, болестта отминава без симтоми, но те са вирусоносители и могат да заразяват околните,  като болеста средно отминава за 3-4 дни без сериозни усложнениния.

   

   

  ...

   

  ...

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Re
   Reni
   0 0
   11:02, 26 юни 2018

   С две думи, вируса се разпространява чрез АКОта и щом си болен си имал контакт с нечие АКО :)

  Хороскоп за 24.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
  24 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
  24 окт 2020
  Последни новини