Българин спечели шесто място на Световното пица първенство

Радостин Кирязов спечели шесто място на Световното пица първенство в Италия. Отличието не е просто за бързо или добре приготвена италианска храна, а за изработката на скулптура на Мадарския конник от тесто, информира бТВ.
Преди десет години Радостин заминава за Сардиния, където се научава да прави пица. Той става единственият българин-преподавател в Националната школа за пицари на Италия.

Образованието му по строителна и художествена керамика му дава любовта към скулптурата - и от глина, и от тесто. Така преди дни стига до шестото място сред 380 участници на Световното първенство в раздел пица скулптура. Той успява да приготви един от символите на България за два часа и половина.

В зависимост от съставките, статуите от тесто за пица издържат между 20 дни и година.

Радо твърди, че тайната на хубавото тесто е хубавото брашно и правилното замесване. И макар че е усвоил тайните на добрата пица, той не спира да мечтае. Радостин иска да направи български отбор и да го заведа в Италия на състезание. И защо не, след като българин учи на пица италианците, нашият отбор да не победи италианския в отборно състезание по пица акробатика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини