САЩ наложиха санкции на Турция. Анкара: Ще отговорим на това агресивно поведение

САЩ наложиха санкции на двама турски министри във връзка със задържането на американски пастор, обвинен в тероризъм. Вашингтон оказва натиск над Анкара да освободи американеца, който доведе до дипломатическо напрежение между двата натовски съюзника, информира АФП.

Администрацията на президента Доналд Тръмп наложи санкции на правосъдния министър Абдулхамит Гюл и на вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

Анкара заплаши да отговори на "агресивното поведение" на САЩ.

Андрю Брънсън, който ръководи протестантска църква в град Измир, е поставен под домашен арест след близо две години в затвора по обвинения в шпионаж и подкрепа на терористични организации. Той може да влезе в затвора за 35 г., ако бъде осъден.

"Не виждаме доказателства пастор Брънсън да е направил нещо лошо и ние вярваме, че той е жертва на несправедливо внимание от страна на правителството на Турция", коментира говорителят на Белия дом Сара Сандърс и добави, че след решение на президента финансовото министерство санкционира турските министри на правосъдието и вътрешните работи, тъй като са изиграли водеща роля за арестуването и задържането на пастора.

САЩ замразяват активите на двамата министри и забраняват на американски граждани да работят с тях.

Правосъдният министър на Турция заяви, че няма имущество или пари извън Турция.

Не се забави и отговорът на Министерството на външните работи на Турция: "Няма съмнение, че това сериозно ще навреди на конструктивните усилия в работата да се разрешат казусите между двете държави. Без отлагане ние ще отговорим на това агресивно поведение, което няма да обслужи никаква цел. Призоваваме американската администрация да отмени това погрешно решение".

Вчера беше съобщено, че американският държавен секретар Майк Помпео е телефонирал на турския външен министър Мевлют Чавушоглу - трети телефонен разговор за една седмица. Помпео планира да се срещне с турския си колега през следващата седмица и да поиска освобождаването на пастора.

Чавушоглу коментира решението на САЩ, заявявайки, че Анкара няма да изпълни незаконните искания на САЩ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини