Основно доказателство по случая "Чората" изчезна мистериозно

Хистологичните проби и изследвания за смъртта на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров са изчезнали, стана ясно в понеделник на поредното заседание по делото. Те бяха в основата на заключението на покойния вече проф. Стойчо Раданов, според което Чората е починал след наранявания на мозъка и сърцето, пише Медиапуул.
Експертизата на Раданов изигра ключова роля за осъждането на петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров. На първа инстанция те получиха общо 82 години затвор. През март обаче Военно-апелативният съд, пред който полицаите обжалват наказанията си, прие нова петорна експертиза, която е в тяхна полза и е на път да обърне делото.

Оказа се обаче, че при тази експертиза не са взети предвид хистологичните изследвания, тъй като "някъде са потънали".

Новата експертиза заключва, че Димитров е починал от задушаване, причинено от позата, в която е било тялото му при ареста. Освен това сърцето му било увредено заради системна злоупотреба с кокаин, което допълнително затруднило дишането му.

Докторите от ВМА отхвърлят становището на покойния проф. Стойчо Раданов, който твърдеше, че смъртта на Димитров е настъпила от силните удари в областта на тила и главата, нанесени от майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Тридесет и осем годишният благоевградски бизнесмен Ангел Димитров, срещу който имаше висящи дела и в медиите се спекулираше за негови корупционни връзки с полицията, почина след задържането му в края на 2005 г. в рамките на операция "Респект", наредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини