Излизаме от кризата

"В България са на лице първите признаци на съживяване на икономиката от влиянието на кризата", заяви министърът на икономиката Петър Димитров при откриването на пролетния панаир в Пловдив. Тази прогноза излиза наяве на фона на очакването през третото тримесечие на 2009 г. страната ни да бъде в окото на урагана.
Димитров подкрепи думите си с пример за нарастването на показателите в някои браншове през месец март в сравнение с февруари. Според цифрите в строителството е отбелязан ръст със 7.3 на сто, а в инфраструктурното строителство - с 11.9 процента, информира Стандарт.

Промишленото производство е нараснало със 7.7 пункта. Ръстът в преработвателната промишленост е с 8.6%, в производството на каучук - 31 процента, а скокът в преработката на тютюн е със 17 на сто.

"Надявам се сега да е най-тежкото време за България и света и от тук нататък да започнем да излизаме от кризата", каза Петър Димитров.

В Пловдив той преряза лентата на 29-я международен панаир за потребителски стоки и технологии.

На изложението участват 527 фирми от 22 страни. Миналата година участниците бяха 991 от 36 държави, но кризата даде своето отражение, коментира министърът на икономиката и енергетиката.

Според него дори самият факт, че все пак изложението се провежда, вече е успех.

"В някои европейски държани панаирните изяви са свити до минимум, а на места дори са спрени", подчерта Димитров. Той обясни, че резултатите на пловдивския панаир са се подобрили, благодарение на публично-частното партньорство между държавата, общината и частния бизнес.

Приходите на изложбения център са нараснали от 21 на 40 милиона лева, печалбата е скочила от 4 на 10 млн. лева, а инвестициите са се повишили от 5.5 на 16 млн. лв.

Петър Димитров поздрави мениджмънта на панаира и със стартирания от днес нов пловдивски ежедневник "новият глас", който е собственост на изложбения център.

След откриването на изложението икономическият министър Петър Димитров, транспортният министър Петър Мутафчиев, бизнесменът Георги Гергов и директорът на изложението Богомил Бонев направиха двучасова обиколка на експозициите, като се спираха на почти всеки щанд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини