Eстествени методи за отпушване на запушен нос

Запушеният нос и възпалените синуси са едни от най-неприятните симптоми на настинката. Това ни пречи да спим, променя гласа ни, разваля вкуса на храната, а единственото, което искаме е просто свободно да си поемем дъх.

Честата употреба на отпушващи капки изсушава лигавицата. За щастие може да подобрите състоянието, като използвате няколко естествени метода за облекчаване на носа и синусите.

1. Солен разтвор

Можете да закупите готов разтвор от аптеката или да го приготвите сами и да използвате за промивка на носа. Това помага за прочистване на натрупания мукус, овлажняване на носните пътища и намаляване на възпалението.За да направите домашен разтвор за промивка на носа, е добре да използвате дестилирана или преварена вода.

2. Топъл компрес

За да отпушите носа, първо е нужно да облекчите възпалените синуси. За целта поставете кърпа, напоена със затоплена вода, върху челото или носа. Прилагайте компреса по няколко пъти на ден.

3. Горещ душ

Вероятно сте забелязали, че след душ дишате по-свободно. Това се дължи на ефекта на топлата пара, която действа като инхалация. Тя помага за освобождаване на мукуса и облекчаване на възпалените пътища.

4. Люти подправки

Продукти като хрян, червен пипер, джинджифил и чесън помагат за отпушване на носа. Добавете ги към чайове и супи, за да се възползвате от техните облекчаващи, антибактериални и имуностимулиращи свойства.

5. Мента

Ментолът е естествено средство за прочистване на дихателните пътища. Ментата може да се използва за приготвянето на чай или инхалации с ментово етерично масло. Добавете няколко капки към купа с гореща вода, поставете кърпа над главата си и вдишвайте изпаренията.

6. Чесън

Облекчете запушения нос с помощта на чесън, който има ефикасно антибактериално и противовъзпалително действие. Пригответе лековит разтвор за пиене като добавите 2-3 скилидки чесън към чаша вряща вода. Използвайте напитката няколко пъти на ден.

Източник: framar

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини