Съветът за развитие иска от държавата десетки милиони за пътищата в региона

Изображение 1 от 5

    Регионалният съвет за развитие на Южен централен район заседава днес в Хасково под председателството на областния управител Станислав Дечев. В работата на форума участваха членовете на Съвета и представители на МРРБ, Световната банка и на държавни институции от ЮЦР.

    Доклад за състоянието на няколко пътни отсечки в област Хасково, които се нуждаят от цялостен ремонт и рехабилитация представи директорът на боластното пътно управление инж. Радостин Ламбрев. Това са 36 км. отсечка от Свиленград-Щит-Маточина. Този път не е ремонтиран от 35 години, а през последните две години за частично кърпене на отсечката са инвестирани 150 хиляди лева. Пътят е опасен и трябва да бъде основно ремонтиран, категорични са анализите на експертите от ОПУ. Ориентировъчната стойност на този ремонт е 28 милиона лева. Другата пътна връзка, която се нуждае от основен ремонт, е Върбица- Скобелево. Третата пътна връзка е Тополовград- Светлина. Участъкът е в лошо състояние и е необходим основен ремонт. През 2016 година е изработен технически проект за пътя на територията на област Хасково до границата със Стара Загора. Търсят се възможности за финансиране на ремонта, отчете инж. Радостин Ламбрев.

    Областният управител на Хасково Станислав Дечев подчерта, че и трите отсечки са изключително важни за област Хасково. Върбица-Скобелево свързва три области Стара Загора-Хасково-Кърджали и това е пътят, който извежда част от трафика към Маказа. “Този въпрос съм го поставял на различни нива, но все още няма решение за неговия ремонт. Затова сега искам да бъде приет и от РСР на ЮЦР, за да бъде взет под внимание. За пътя Светлина-Тополовград е много важно да бъде ремонтиран, защото по него пътуват работещите в Старозагорско, а отварянето на това трасе ще оживи икономически община Тополовград, обясни Станислав Дечев. За трасето в община Свиленград всички сме единодушни, че е много важен, защото извън всички други мотиви, искам да изтъкна, че пътят Свиленград-Маточина е важен и за сигурността на страната. Това е път, който се ползва от Гранична полиция, мотивира искането си областният управител на Хасково.

    РСР на ЮЦР със свое решение потвърди важността на трите отсечки и настоява пред компетентните институции да се осигурят средства и тези приоритетни за Хасковска област пътища да бъдат ремонтирани. В дневния ред на заседанието докладва старши комисар Ангел Цанков – директор на ОД на МВР Хасково за организацията на движение на товарните автомобили по трасето преди ГКПП“Капитан Андреево“. Там периодично се образуват колони от тежкотоварни автомобили, които реално създават опасност за възникване на ПТП с необратими последици. Това налага ежедневно отделяне на наряд на сектор Пътна полиция при ОД на МВР Хасково, който да регулира движението. През ГКПП“Капитан Андреево“ ежедневно минават между 2-3 хиляди МПС, а през лятото броят на преминаващите през пункта МПС достига 7-8 хиляди. Рискът от възникване на катастрофи с тежки последици е голям и обусловен от това, че водачите на тежкотоварни автомобили неконтролируемо преминават или стоят на пътното платно. Към днешна дата в ОД на МВР Хасково няма информация за предприети действия от страна на АПИ за изграждане на паркинг, както и за предприети действия относно изграждане на пътна връзка между АМ Марица и път I-8, подчерта ст.комисар Цанков. Затова той представи вариант за регулиране на тежкотоварния трафик на входа на ГКПП Капитан Андреево на изход от България. Според него трябва да се изгради нова пътна връзка при км 112 на АМ „Марица“, която да свързна път I-8. През нея да се отклоняват само товарните автомобили, да им бъде осигурен паркинг, хигиенно-битови условия за престой и светофарна уредба, която да се управлява от Гранична полиция с цел регулиране на потока. Цанков предложи да се изготви нов проект за организация на движението от АПИ и да се съгласува с компетентните органи.

    „Това не е проблем единствено на област Хасково, това е национален проблем и затова настоявам за неговото незабавно разрешанане“, категоричен е областният управител на Хасково. Съветът прие единодушно предложението по тази точка от дневния ред.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Гр
      Градския му
      11 -2
      17:01, 3 окт 2018
      КЪМ РЕДАКТОРА: Хасково чия губерния е, за да имаме губернатор, а не областен управител (чуй новните от 25.08.2018 - "Злоупотреба с лични данни и опасност от детска порнография дебнат децата в интернет").
    • 2
      Ха
      Ха ха
      4 0
      11:45, 4 окт 2018
      Областният Управител в продължение на 4 г. нищо не направил за област Хасково. Така, че и тези искания ще си останат само празни приказки.
    Последни новини