Строги наказания за кражбите на коли. Преглед на печата

Протестът на майките на деца с увреждания отново е сред водещите теми на всекидневниците.

"SMS освети Кутев като идеолог на протестите на майките. Възмутен депутат от БСП разпространи sms чат вътре в партийната група, от който става ясно, че т. нар. протест на майките на деца с увреждания се организира и подкрепя от БСП. В групата на червените депутати е пратeн призив, с който те се подканят да се присъединят към майките. От този призив става ясно, че всъщност на паркинга на Народното събрание са изпратени младежите на БСП, водени от известния апаратчик Антон Кутев. Целта била младежите да придадат масовост на събитието, а включването на депутатите да даде сериозност и да се ескалира напрежение по един по същество решен проблем. Депутатът, който разпространява чата, се страхува да обяви името си, но е възмутен как се използва нещастието на хората за партийни цели. Бях при майките в качеството си на депутат, коментира Антон Кутев пред "24 часа". "Няма как да съм организатор. Тези жени си го организираха изцяло сами през цялото време", каза соцдепутатът и зам.-шеф на червената група. "Бих се радвал, ако мога да организирам нещо толкова мащабно, като тяхното, но тук трябва самоотверженост. Тук не става дума за това, че някой ще го организира, а за това, че тези жени от половин година направиха и се държаха ужасно мъжки. И сега изведнъж някой да казва, че го организира Антон Кутев - аз се радвам. Ще е много хубаво, ако мога да организирам още 10 такива неща, за да може да падне по-бързо властта", коментира още Кутев. Соцдепутатът обясни, че цялото му съдействие към майките е отразено на страницата му във фейсбук. Там била отразена всяка среща, която е имал с тях, всяка негова инициатива. "Подкрепям ги, защото смятам, че исканията им са справедливи. Това значи ли, че съм го организирал? Това ми вдига акциите, дай боже и други неща да мога да организирам", допълни Кутев." - в. "24 часа".

"Премиерът Бойко Борисов е възложил на депутатите от ГЕРБ и на социалния министър да придвижат и гласуват наведнъж законите за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Ден след като протестиращите майки обявиха, че ще го държат лично отговорен за ангажиментите към провеждането на реформата, премиерът заяви, че единствената му отговорност е да осигури допълнителни 150 милиона лева в бюджета за следващата година и не е негова работа да определя как да бъдат разпределени тези средства. Премиерът Борисов припомни на протестиращите майки, че е дал едно-единствено обещание - в новия бюджет да има със 150 милиона лева повече за хората с увреждания: "Социалният министър, майките на деца с увреждания и омбудсманът в тези 150 млн. да вкарат това, което имат като претенции - дали фондове, дали лична помощ, подкрепа. Както искат да го направят". Борисов добави към ангажиментите си спрямо хората с увреждания възложеното придвижване и гласуване на законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги: "Да гледат трите закона и да има 150 млн. повече всяка година оттук нататък, включително и тази, съм го поел като ангажимент. И ако го няма, въпреки че не всички коалиционни партньори са съгласни, тогава могат да кажат: Борисов ни излъга"..." - в. "Стандарт".

Вестниците в четвъртък информират и за законодателни промени, свързани с ефективното изпълнение на присъди.

"Правителството прие пакет от законодателни промени, свързани с ефективното изпълнение на присъди относно конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, както и за противодействие на противозаконното отнемане на моторни превозни средства (МПС), съобщава пресцентърът на МС. Законопроектът за промени в Наказателния кодекс прецизира уредбата относно превенцията срещу противозаконно отнемане на МПС. В чл. 195, ал. 1 на НК се създава т. 12 за квалифициран състав на кражба, когато деецът с обективните си действия е демонстрирал намерение противозаконно да присвои МПС и да се разпорежда с него, като със своя вещ. Предлага се още приготовлението към кражба на МПС да се наказва като самостоятелно престъпление. Отпада предвидената възможност за налагане на алтернативното наказание глоба в случаите на противозаконно проникване в чуждо МПС. Това е мотивирано с високата степен на обществена опасност на тези престъпления, което се обуславя както от значителната стойност на отнетата движима вещ, така и от факта, че много често отнетото МПС се използва при извършването на други престъпления. С промените се предвижда още пряката и непряка облага, придобити чрез престъплението, да се отнемат в полза на държавата, ако не подлежи на връщане или възстановяване. А в случаите, когато тя липсва или е отчуждена, да се присъжда нейната равностойност. Въвеждането на мярката е в изпълнение на изискванията на Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в ЕС. Тя цели създаване на реална възможност не само за признаване, но и за ефективно изпълнение на наказателните присъди в частта им относно конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. За вземане на мерки, гарантиращи адекватно управление на обезпечено имущество с цел евентуална последваща конфискация, се предлагат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Те предвиждат имуществото, обезпечено по реда на чл. 72 от НПК с цел конфискация или отнемане на вещи в полза на държавата, да се управлява от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Във връзка с транспонирането на Директива 2013/48/ЕС за установяване минимални правила относно правото на достъп до адвокат в наказателното производство и в производството по изпълнение на европейска заповед за арест, с проектозаконът се уреждат по-подробно правата на лицата при задържане и обвиняемите в наказателното производство, и правата на лицата в производствата по изпълнение на европейска заповед за арест и на издирваните по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, пише в съобщението." - в. "Стандарт".

"Кабинетът подкрепи увеличаване на наказанието за кражба на кола Кражбата на кола да се наказва със затвор от 1 до 10 години предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), одобрени днес от правителството. С тях се изменят и серия разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, Закона за МВР, Закона за митниците, Закона за Военната полиция и Закона за ДАНС. Правителството предлага в НК да се създаде нов квалифициран състав на кражба - когато предметът ѝ е моторно превозно средство. Промените предвиждат още приготовлението към кражба на автомобил да се наказва като самостоятелно престъпление. В проекта е заложено да отпадне възможността за налагане на алтернативното наказание "глоба" в случаите на противозаконно проникване в чужда кола. "Това е мотивирано с високата степен на обществена опасност на тези престъпления, което се обуславя както от значителната стойност на отнетата движима вещ, така и от факта, че много често отнетото МПС се използва при извършването на други престъпления", посочват от пресслужбата на кабинета. С измененията се предвижда още пряката и непряка облага, придобити чрез престъплението, да се отнемат в полза на държавата, ако не подлежат на връщане или възстановяване. Промените в НК са част от пакет изменения, с които се транспонира евродиректива за установяване минимални правила за правото на достъп до адвокат в наказателното производство и в производството по изпълнение на Европейска заповед за арест. Заради забавянето на въвеждането на разпоредбите ѝ във вътрешното право срещу България започна наказателна процедура. Един от текстовете с най-силна обществена реакция при публичното обсъждане на законопроекта беше този, която предвижда, че уведомяването на избран от задържания близък за ареста му може да бъде забавено с 48 часа. Отлагането ще може да става, "когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано", се казва в мотивите на проекта. С промените отпада и действащото изчерпателно определяне на кръга от хора, които се уведомяват незабавно при задържането - семейството на арестанта, работодателя или МВР. Сега се предлага изборът да е на самия арестуван." - в. "Дневник".

Новинарските издания отделят място и на промените, засягащи задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

"Правителството прие промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат увеличение на минималните размери на застрахователната сума по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщи БНР. Сумата от 10 млн. за имуществени или неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт се увеличава на 10,42 млн. лв., а досегашният размер от 2 млн. лв. за вреди, причинени на имущество, да се увеличи на 2,1 млн. лв. Застрахователна сума е договорената или определената с нормативен акт и посочена в застрахователен договор парична сума, представляваща горна граница на отговорността на застрахователя към застрахования." - в. "Сега".

"Минималният размери на застрахователната сума по задължителната "Гражданска отговорност" да се увеличи от 10 млн. лв. на 10.42 млн. лв. за имуществени или неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт. Това предлага правителството на Народното събрание с одобрени днес проектопромени в Кодекса за застраховането. Ако депутатите приемат предложенията на кабинета минималният размер на застраховката за вреди, причинени на имущество, ще се увеличи от 2 млн. лв. на 2.1 млн. лв. В мотивите към законопроекта се казва, че те са резултат от изискванията на евродирективи за разпространението на застрахователни продукти и застрахователното посредничество.Ѝ Предвиждат се по-високи изисквания към познанията и квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които са непосредствено заети с разпространение на застрахователни продукти. Предвижда се те да минават професионално обучение всяка година за поне 15 часа. Повишава се минималният размер на застрахователната сума по задължителната застраховка "Професионална отговорност" на застрахователните посредници. Във варианта, който беше публикуван за обществено обсъждане, беше записано тя да се вдигне от 2 240 400 лв. на 2 500 000 лв. за всяко застрахователно събитие и съответно от 3 360 600 лв. на 3 700 000 лв. за всички събития за една година. Ако измененията бъдат приети от депутатите, при регистрация на застрахователен посредник ще бъде разкривана самоличността на лицата, които притежават повече от 10 на сто от капитала на посредника, както и на лицата, които имат тесни връзки с него. По време на общественото обсъждане към проекта не са постъпили становища и възражения." - в. "Дневник".

Вестниците проследяват и ситуацията около Македония.

"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Македония може да бъде приета в Алианса само ако споразумението с Гърция за новото име на страната бъде осъществено, съобщава "Интерфакс". "Не мога да съветвам (македонците) как да вземат решения за страната си. Но мога да да кажа, че членството в НАТО е възможно само при изпълнение на договора с Гърция за името. Няма алтернатива", каза Столтенберг. "Готови сме да приветстваме Македония като 30-ия член на НАТО. Но е много важно да бъде изпълнен договорът", добави той. На референдума в Македония гласуваха около 36% от избирателите, което го прави невалиден. При това положение промяната на името ще трябва да бъде ратифицирана от парламента на Македония, за което е необходимо квалифицирано мнозинство." - в. "Труд".

"Скопие иска ревизия на избирателните списъци Компетентните институции трябва да се заемат с прочистването на Избирателния списък, където има доста наследени проблеми, каза говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски по време на пресконференция в Министерски съвет днес. Бошняковски припомни, че "от 2002 година до днес в Република Македония не е имало преброяване на населението". "Над 400 000 души отдавна не живеят в страната, но те фигурират в Избирателния списък, което има отражение върху всички изборни резултати и референдума", каза още той, цитиран от БГНЕС. "Съществуват повече сегменти, които трябва да бъдат разгледани. Част от тях са задължение на държавата, а друга част на останалите институции. От 2002 година в Македония не е имало преброяване на населението. В момента се извършва подготовка в Държавната избирателна комисия и Националния статистически институт. Има доста наследени проблеми, които трябва да бъдат решени. Всички сме наясно, че над 400 000 наши съграждани не живеят в Македония, а продължават да съществуват в Избирателния списък... ДИК по всяка вероятност ще се намеси в списъка, но всички институции трябва да реагират и този въпрос да бъде решен", каза още Бошняковски. Според него тук не става въпрос за добра воля, а за проблем, който трябва да се реши." - в. "Сега".

"Захариева: Българският интерес е да има стабилност в Македония Българският интерес е да има стабилни Западни Балкани, съответно стабилност и в Република Македония, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти в отговор на въпрос след изслушването й в парламентарната комисия по външна политика. Надявам се резултатите от референдума в Република Македония да не са предпоставка за нестабилност, добави тя. Захариева каза, че избирателната активност за референдума е била ниска, но от тази активност все пак почти 610 хиляди граждани на Република Македония са казали "да". Така че в ръцете на македонските политици е да решат какво да правят, нека да видим какво ще стане другата седмица, допълни тя. На въпрос за договора за добросъседство външният министър обясни, че юридическото становище е, че не е необходимо да бъде изменян във връзка с името. Захариева припомни, че договорът де факто е влязъл с сила преди четири месеца. Нека дадем малко време, мултидисциплинарната комисия утре ще има второ заседание, каза тя." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини