Граничният пункт Рудозем – Ксанти готов през май 2020

Изображение 1 от 2

    Областният управител на Смолян Недялко Славов докладва за напредъка по основният приоритет на орегиона – отварянето на граничния пункт Рудозем-Ксанти, по време на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, чието заседание се проведе днес в Хасково.

    Това ще бъде шестият пункт между България и Гърция. Този проект се финансира по ТГС България – Гърция и според прогнозата на областния управител на Смолян ще бъде завършен през май 2020 година.

    В ход са процедурите по изпълнение на още едно важно за ЮЦР решение, а именно изграждането на трета лента на трасето Смолян-Асеновград, отчете Недялко Славов.

    Той говори и за изпълнения ангажимент към НАО „Рожен“, поет от РСР.

    „Ако има безупречно изпълнено решение, то това е решението за финансирането и инвестициите в Националната астрономическа обсерватория“, подчерта Недялко Славов.

    Регионалният съвет за развитие на Южен централен район заседава днес в Хасково под председателството на областния управител Станислав Дечев. В работата на форума участваха членовете на Съвета и представители на МРРБ, Световната банка и на държавни институции от ЮЦР.В дневния ред на заседанието на РСР на ЮЦР бяха включени още представяне на проект за Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“ в Пловдив, както и дискусия с представители на Световната банка и МРРБ за промените в изпълнението на политиката за регионално развитие на България и ролята на регионалните съвети.

    МРРБ вече е готов с проект за изменение на Закона за регионалното развитие и от днес той е на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Първото практическо обществено обсъждане на тези изменения се проведе днес в зала „Марица“ на Областна администрация Хасково. Областните управители от ЮЦР, кметове на общини, експерти от министевствата и Световната банка дебатираха повече от час ролята на РСР. Членовете на съвета се обединиха около мнението, че РСР трябва да имат последната дума по целесъобразността на конкретните решение, касаещи съответните региони.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини