Бездомно куче напада и хапе в “Куба”, общината отказва да вземе мерки

    Аргесивно бездомно куче напада и ухапа десетки хора в хасковския квартал “Куба”. За това се оплакаха съкварталци, пострадали или станали свидетели на атаките на агресивното животно. Последният случай е от този понеделник, когато кучето се спуснало тихомълком отзад и нахапало жена в близост до бившия магазин “Сан Марко”. Отсреща има малък парк и детска площадка, а малко по-надолу по улицата – детска градина.

    Според възрастната хасковлийка Мария Ванчева, която живее в блока срещу магазина, кучето се казва Сара. Преди няколко месеца изчезнало за известно време, но после отново се появило, вече с ушна марка. Което би трябвало да означава, че животното е обработено – обезпаразитено и кастрирано. Въпреки това обаче Сара се оказала много по-агресивна отпреди. “Напада повече непознати хора, с нас сякаш е свикнала и не ни обръща внимание. Но се спуска срещу непознати. Сигурно си пази територията”, споделя жената.

    Преди дни Сара нападнала разносвач на вестници до близкия павилион. “Появи се изведнъж и захапа човека за прасеца. Проби панталона и заби зъби в крака му”, разказа Иван Димитров, възрастен хасковлия, който продава зеленчуци на метър-два от павилиона и всичко се случило пред очите му. “Веднъж се спусна и срещу мен. Аз не се страхувам от кучета, носех и тояга, с която да се подпирам. Размахах я срещу него и то отскочи, но продължи да се зъби и да ръмжи насреща ми”, разказа възрастният човек.

    В квартала има и други ухапани от Сара. “Има един възрастен човек, пенсионер, бай Вълчо. Преди доста време го захапа до кръв, човекът ходи по болници. Подаде сигнал, дойдоха от полицията и от общината, уловиха го и го откараха някъде. След няколко месеца отново се появи, но по-злобно отпреди. Напада тихо, без да лае, отзад. Въпрос на време е да се случи на някое дете, наблизо има и градина, и детска площадка. Тогава може да стане голяма беля”, разказаха още хора от квартала.

    Работници, които се занимават с изкопни работи в района пък разказаха, че преди дни спасили три жени от кучешката атака. “Нахвърли се срещу тях, жените се разпищяха. Скочихме и успяхме да го прогоним, преди да е ухапало някоя от тях”, разказаха работниците.

    От община Хасково обясниха, че нищо не могат да направят по въпроса за опасното агресивно животно. “Договорът ни с ветеринарите приключи, изчерпаха се предвидените за това средства. Обработени са над 200 бездомни кучета”, посочиха от администрацията. Оттам отново се оправдаха с отхвърленото от общинските съветници предложение на кмета Добри Беливанов за корекция на капиталовите разходи и промяна в структурата и числеността на “Екопрогрес”. Според докладната се отпускаха 8 щатни бройки за кучешния приют, който вече имал лиценз и можел веднага да заработи, както и допълнителни 350 000 лева за общинското предприятие.

    На последната сесия общинските съветници отхвърлиха част от предложенията на градоначалника, включително и тези за “Екопрогрес”. Аргументите им бяха, че няма достатъчно отчетност и разбивка на предвидените разходи. Общински съветници посочиха, че годишният бюджет на “Екопрогрес” е над 4 млн. лв., а нямат яснота как се харчат парите. Затова предложиха да се внесе ново предложение с ясни разчети.

    От общинската администрация по-рано днес заявиха, че няма да се приемат и обработват сигнали от граждани заради липсата на пари в “Екопрогрес”.

    Според закона доказано агресивни кучета подлежат на евтаназия. От администрацията признаха, че има десетки такива кучета в Хасково. Почти всеки квартал има своята Сара.

    Съпругът на ухапаната преди дни жена пък се закани, че ако общината не вземе мерки, ще улови бездомното куче и ще го обеси пред общината.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (53)

    • 1
      Ли
      Лисан
      38 -121
      16:23, 4 окт 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ja
        Jack Bauer
        23 -9
        00:09, 5 окт 2018
        Що не минеш през "Куба"? Ахмак.
      • Ми
        Милена
        6 -3
        19:48, 5 окт 2018
        Това куче нападна и мен, докато се разхождах с моето куче. Нападна ни и заръфа кученцето ми. Едва се отървахме. Наблизо има детска площадка. Дано не нападне някое дете.
    • 2
      Аа
      ааа
      86 -25
      16:26, 4 окт 2018
      къде са природузащитниците та да ухапи тях та тогава да има за какво да ревът
      /
      • Но
        Но
        27 -9
        17:48, 4 окт 2018
        Няма такива защитници
      • Ja
        Jack Bauer
        18 -5
        00:06, 5 окт 2018
        Някъде дънкат кафета...
    • 3
      Re
      red
      45 0
      16:29, 4 окт 2018
      Добре де Общинските съветници да изискат тази отчетност, да поискат ревизия или там както му се казва и да дват парите за приюта. Поне пет статии съм чел, че правят приют, явно вече е готов. Безобразие е да има приют и да не работи защото някой се запретнал и не дава пари за дейността.
      Нали за това ви избирахме да разпределяте правилно парите, е по-правилно разпределени пари от тези за приют?!!!
      • Хх
        ХХХХ
        33 -6
        17:14, 4 окт 2018
        Не възлагайте надежди на кучешкия приют - по закон дейността му е определена само за кастрация, ваксинация и маркиране, после си пускат кучетата. Всички мислехме, че ще ги събират и отглеждат там, но не е - ще ни хапят кастрирани и ваксинирани кучета.
    • 4
      До
      До Лизан
      41 -14
      16:34, 4 окт 2018
      Май ,,Лизан,, не е близан от зъб и тояга.Защо не си вземеш Сара в къщи да си я гледаш.Иначе вдигате врява в общината,а гражданите кучета ги яли.
    • 5
      Ме
      Местен
      58 -10
      16:34, 4 окт 2018
      Бездомно куче напада и хапе в “Куба”, общината отказва да вземе мерки

      ОБЩИНАТА ОТКАЗВА ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО.
      Те са там ( на работното място )по 8 часа това е , не очаквайте от тях нищо друго. Както и от полицията. Тяхната работа е да седят на стол по 8 4аса на ден . ТОВА Е
    • 6
      00
      001
      78 -36
      16:45, 4 окт 2018
      Една щанга или бухалка в главата и повече няма да ухапе никого!!!!Мъже в този квартал няма ли???
      • 14
        1488
        25 -53
        19:47, 4 окт 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ja
        Jack Bauer
        26 -10
        00:12, 5 окт 2018
        1488 - ако те нахапе друга песен ще запееш. По такива като тебе "природозащитници" трябва да играят бухалките. Защото само за лапане сте активни. Ама работа и за 5 пари не сте свършили. Паразити.
    • 7
      Хр
      Христо.
      58 -33
      16:53, 4 окт 2018
      Всичките кучета са за бесене балабар с кмета. Подкрепям човека да обеси кучето. А ако някой толкова го иска да го прибере в вкъщи си. Това е град не е джунгла. Освен и аз днвс да очистя 10-15 кучета да направя хаир на гражданите. Q
      • Ст
        Стелиян Николов
        19 -34
        21:30, 4 окт 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 8
      Ха
      хаха
      20 -2
      17:12, 4 окт 2018

      Хайде сега, общината е поискала допълнително 350 000 за Екопрогрес, от тях 8 978 са за кучешкия приют, в докладна, която касае и още доста съществени корекции в капиталовите разходи. А колко да струва законното отстраняване на болно животно? Мощни, мощни... ако няма 350 хиляди - кучета ви яли

    • 9
      Гр
      Гражданин
      38 -4
      17:30, 4 окт 2018
      Предлагам, щом общината, кмета и общинските съветници не си вършат работата и се оправдават, че Екопрогрес няма пари, то ние гражданите на Хасково да спрем да плащаме всякакви данъци и такси към общината. Звучи смешно и некомпетентно, на фона всички високи данъци и такси и европейски пари по различни програми, нашият дядо кмет, който си проспа целия мандат в едно с некомпетентния си екип, да се оправдава че няма пари за Екопрогрес и видите ли това звено няма да приема сигнали от граждани, на които по закон трябва да реагира и да си свърши работата, за която ние плащаме.
      • Ро
        робин худ_1538757115
        5 -1
        19:31, 5 окт 2018
        а не бива ли освен да спрем да плащаме данъци,от които си формират чудесни заплатки всички шибани паразити в ОБЩИНАТА, да вземем по една жопка./тояга неокастена/ и да ги подкараме всички общинари.Даже ще е малко-да направим от вилите и палатите им детски градини и домове за стари хора?А те да се регистрират като безработните в ДЖОБС и да си търсят бачкане за 10-15 кинта надник.Само така ще ги стигнем-старите българи в АСЕНОВО време,когато са идвали от цяла европа тук да живеят заради ниските данъци и култура.Знаем лии го всички това?
    • 10
      Аз
      Аз
      21 -37
      17:31, 4 окт 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 11
      Е
      Е
      27 -38
      17:33, 4 окт 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Лю
        Любо
        28 -5
        21:15, 4 окт 2018
        Кварталецо това че не ви напада не означава че не е злобно селективно така да се каже.То се върти около бараката срещу Лафка-та и блока зад нея.Както се казва в по горен коментар пази си територията на хранене.Дава му се храна от тези места!!Това място е централно.Детска градина,хранителен магазин,Езиковата гимназия.Различни хора с различни нрави и поведение но не срещу кучето.С една дума то може да се спусне от циг@нин с количка до вас.А що се отнася до щангата и другите подобни атрибути вместо това би било не само по хуманно но и поучително да се хващат и хвърлят в Общината да видим дали хрантутниците там дали няма да се самосезират и току да намерят средства
    • 12
      Пр
      Прозрачност
      29 -4
      17:48, 4 окт 2018
      Прозрачност, разчет на всеки разход направен от ОП “екопрогрес”, хубаво е да казваш няма пари, оправяйте се граждани на Хасково. Каква е тази безотговорност, каква е тази работа, кмета пак ли спи зимен сън?
    • 13
      Ви
      Виц
      27 -4
      19:22, 4 окт 2018
      От Перник изпращат съобщение към София: Моуя, изпратете гражданска отбрана, да ни спаси от бездомните кучета, пуъзнали по градо!
      От София отговорили: Веднага изпращаме 3 мобилни групи за кастриране на бездомни кучета.
      Перник отвръщат: Не ни разбрахте, они не ни е*ат, они ни апат!
    • 14
      Ма
      МАНГО
      39 -3
      19:22, 4 окт 2018
      Кажете кога няма да има пари за болницата, че да не се разболявам.
      Кога ще свършат на полицията, че да направя 5-6 удара.
      Кога ще свършат на общината, че да...

      Какво значи"изчерпаха се предвидените за това средства?"
      ЧЕ КАКВО ПРАВИТЕ ВСИЧКИ ТОГАВА В ОБЩИНАТА И ЕКОПРОГРЕС?
      Излизайте в неплатен отпуск - защо да получавате заплати, като няма с какво да работите?
      • Ро
        робин худ_1538757115
        4 0
        19:37, 5 окт 2018
        лапат,лапат,че и в буркани ги слагат.Бързат,че скоро може и да ги махнат.Всеки народ си заслужава управниците.
    • 15
      Ня
      Някой
      25 -21
      20:25, 4 окт 2018
      Наистина няма мъже в този район. Една филийка с червен антифриз и проблема е решен. Няма куче, няма ухапани!
    • 16
      Ло
      локомотива
      15 -12
      21:01, 4 окт 2018
      сигурни сте че това е агресивния пумияр,питам да не стане грешка да пострада друго куче.проблема ви ще се реши.
      • Е
        Е
        14 -27
        21:07, 4 окт 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 17
      Ст
      Стелиян Николов
      19 -26
      21:37, 4 окт 2018
      Хасковските "мъже" били много бойни! Ама умрели от... Виж коментара
      • Ja
        Jack Bauer
        10 -4
        00:24, 5 окт 2018
        Кажи си маршрута, че да гледа някой да не попадне на теб... че мноо страшно...
    • 18
      Пе
      Петко Шмайзера
      17 -3
      22:32, 4 окт 2018
      Скоро писахме жалба да общината, отговорът ни изуми, никакво отношение, тове не са хора, нито роботи а бездушни същества, които чакат да мине работния ден, жалко, явно е че управлението е нула!
    • 19
      Та
      Татяна Панева
      23 -7
      00:08, 5 окт 2018
      Омръзна ми да чета статии в медията ви, които целят някаква /според вас/ сензацийка! Кучетата, това май е любимата ви тема, когато няма друго за писане! Да бъде премахнато това куче?! Това ли целите? Точно това, което е обработено с парите на всички хасковлии и което е там, пак защото някой от любезните съграждани е решил да се оттърве от него и го изхвърля на улицата, за да си реши проблема и да го прехвърли на другите. Кучето изчезва и на негово място идва друго, некастрирано, ражда, започва да пази малките си и така, всичко се повтаря...
      Вместо да настройвате хората един срещу друг, ОБРАЗОВАЙТЕ ги! Нека да се създаде нетърпимост към тези, които изхвърлят на улицата! Изисквайте от общината да работи за регистрацията на домашните кучета. Тогава може да имате претенции, че сте свършили някаква работа и сте си заслужили хонорара!
    • 20
      Ми
      Мира
      13 -11
      01:00, 5 окт 2018
      Простаци! Всички са простаци! Всички ние сме прости!!! Обичам животните, всеки ден храня и се грижа за бездомни такива, но това не може да продължава вечно. И за това сме виновни именно ние( не искам да коментирам кметството, защото там спасение няма) докато ЧОВЕЦИТЕ не спрат безотговорно да развъждат кучета и да изхвърлят домашните си любимци спасение няма да има! Кучетата се озлубяват, нападат, хапят а всекидневно продължат да се извърлят нови и нови. Не заставам зад животното да агресивно е никой не иска да е нахапан и нападнат, но замислете се не могат всички да бъдат избити, не трябва всички да бъдат избити след като именно ние сме тези с разсъдъка и тези, които са ги докарали до там! Ще обесите едно, на негово място бам още 3 и какво? Къде е краят на този порочен кръг?
      • Па
        Пацо
        18 -11
        08:30, 5 окт 2018
        1. Вие може и да сте прости, но ни е сме
        2. Като храниш всеки ден бездомни животни не се ли замисляш че спомагаш за тяхното развъждане?
        3. Като имаш бълхи всичките ли трабва да избиеш за да се отървеш от напастта или трябва да си оставиш стотина за разплод?
        4. Омръзна ми някой да ми вменява вина- "вие сте виновни", че от къде на къде да сме виновни, нито гледам куче, нито съм имал!
        5. Освен финансова изгода или чисто и просто психически отклонения не намирам друга причина да има толкова защитници на едни паразити-кучета
    • 21
      Co
      Co0l
      15 -15
      07:20, 5 окт 2018
      И в парка на Буркана.има много бездомни кучета. Само антифриз ще ги оправи явно
      • Ян
        Янко
        13 -15
        08:39, 5 окт 2018
        Червения антифриз действа много добре от синият!
    • 22
      До
      до Стелиан Николов
      9 -12
      08:26, 5 окт 2018
      Кой си ти бе палячо?
    • 23
      Ра
      райчо билбиля
      9 -5
      08:34, 5 окт 2018
      дайте местоположението на кучето на Чилика той знае какво да прави има даже фирма за дресиране и сабиране на бездомни къчета много голям професионалист е, много мил и добър човек разбира си от работата изпълняваше тази функция и при стария кмет доверете се на един истински корифей в тази област
    • 24
      Ян
      Янко
      14 -7
      08:49, 5 окт 2018
      Стелиян Николов ако въобще се казва така този Джендър, много се перчи и дърви бе хора! Ей, "Стелиянчо" не знаеш на какъв човек ще попаднеш вечер като се прибираш от детската градина. Да не станеш като КОЛАГИН от Биг Брадър??
      • Ма
        Мария_1538724626
        7 -9
        10:30, 5 окт 2018
        А червения антифриз действа ли и при котки?
    • 25
      Гр
      Гражданка
      17 -13
      09:03, 5 окт 2018
      Омръзна ми... омръзна ми вашият клюкарски сайт да внася злоба и да настройва всички към бездомните кучета, вие души имате ли, сърца имате ли, или са само от камък? Че това е живо същество, има сърце и душа, опитайте се ако въобще мозъкът ви позволява, да си се представите, че сте на тяхно място. Осъзнавате ли каква злоба насаждате в очите на всички, които четат статиите ви, как ги настройвате против всички бездомни кучета? Че и главна статия я сложили, да се отличава, браво, поздравления, гордеете ли се? Кой ви плаща, КОЙ?
      И до всички вас, които казвате, че зоо доброволците никаква работа не вършат - изобщо разговаряли ли сте очи в очи с тях? Присъствали ли сте на спасяване на куче, за да чуете как вече финансово не спогват? Че в повечето случаи плащат от собствения си джоб, за да може такива като вас палячовци да ходят "спокойно по улиците", че ежедневието им е свързано със всекидневно обгрижване на спасените от тях животни и отделно хукват, някой като им се обади по сигнал. И всичко това на доброволни начала, със собствени средства. Вие, простите - с извинение, вместо само да плюете и да се заканвате, що не вземете да дарите поне 1 ЛЕВ, за да помогнете на тези хора наистина да кастрират и да намерят домове на бездомните кучета. Лесно е да се говори, трудно е да се направи, нали? Ама защото не искате, защото сте готовани и трябва друг да ви оправя живота. Е, браво, справяте се прекрасно!
      И отново да се върна на сайта на новините - вместо подобни статии, вземете да направите една инициатива и пуснете статии - ГЛАВНА, за събиране на средства за зоодоброволците, за да им помогнете малко да "разчистят" ВАШИТЕ УЛИЦИ.
    • 26
      11
      11111111
      13 -12
      09:20, 5 окт 2018
      Вие сте луди. Какви зоо мооо доброволци. Кучета нападат хора ????? Тя тръгнала да го защитава..... пишман европейци да ставате.... гледате Сизър Миран предавания и се отнесохме. Що не си ги приберете в къщи ами само говорите ? Събирайте ги и ги пазете от "лошите" нахапани граждани. Абе и една община... то ся и снега декември пак ще ни изненада тя не е една а две...... тц ама и ние мълчим
    • 27
      Да
      Дари
      11 0
      11:33, 5 окт 2018
      Навсякъде в нормалните държави, когато кучето хапе и е агресивно го приспиват, а не го прибират за маркировка и пак да го пускат. Представете си че нападне малко дете, то неможе да се отбранява и изобщо не ми се мисли какво може да му се случи заради законите в БГ и криворазбраните природозащитници!!!!!!!

      Другото което се питам е какво прави кмета по цял ден ......., ако може някой да ми сподели какво точно е направил за благото на града ни през годините си на управление ? Улиците са за ремонт, детските паркове също, а бездомните кучета са навсякъде
      • Jh
        JHB
        7 -3
        11:47, 5 окт 2018
        Кметът го избраха носталгиците по социализма. Това сега е на мода. Избраха си едновремешен стар кадър, от онези дето учеха за да не работят и по цял ден да са зад бюро, правейки НИЩО.
    • 28
      Въ
      Вълка от Овча Купел
      10 -1
      11:34, 5 окт 2018
      щерЮ, къде е приюта бе очилат мишок ??? райко кръвта и бай добри няма ли да си омитат гнилите круши и да се махат, че ни втръсна от полудели пенсии, айде сос здраве :)
    • 29
      Jh
      JHB
      9 0
      11:43, 5 окт 2018
      Тази администрация не е ли виждала по телевизията как се прави в другите държави? Звъниш и зооплолицията пристига почти веднага, Навсякъде другаде е така, но не и в бившата соц. републка България, където 45 години се научихме на непукизъм, корупция и тарикатлък.
    • 30
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      12 0
      11:53, 5 окт 2018
      Като се замисля се чудя в що за държава живеем с кучетата не можем да се справим с циганите също с безработицата с ПРЕСТЪПНИЦИТЕ с мафиотите и с какво ли още не ѝ Но виж имаме премиер омиротворител на Балканите къде ли не ходи от самолета не слиза забрави се къде е България ч произнася речи в ООН - вероятно на есперанто- Ех тая България какви чеда е раждала ражда и сега
    • 31
      Ki
      KIN
      6 -7
      11:56, 5 окт 2018
      Виж какво,Еденицо1111111,нахрани животинката,стани му приятел и няма да те напада.Като не искаш да си "пишман европеец"вземи да напуснеш Европа.Защо мълчиш,когато хора нападат хора?А пишеш,когато кучета нападат хора.
    • 32
      Ра
      райчо билбиля
      5 -1
      12:05, 5 окт 2018
      0877188723 това е номера на човек който има място и храна и досега е пребрал над 20 кученца мисля че ще може да помогне
    • 33
      Така е като развалихте братската ни дружба , сега ще ви хапят кучитата. Едно време като бачкахме в СТРОЙРАЙОНА нямахте такива проблеми. Ама като ни изпъдихте да си ходим във ВиетМан сега ще ривете за кифтетата. Поканете само една бригада да дойдем пак на работа в Хасково и Димитровград /еха готен пазар има там/ и всичките Ви кучешки проблеми ще изчезнат.
    • 34
      Та
      таина
      0 0
      21:03, 10 окт 2018
      Да не сте пипнали Кирка майка ви ще *** да ви уба майката проста това куче си е от махлата
      на никой нищо не е направило аз живея далече отивам с приятели сядаме пред магазина уж не ме познава а идва при мен и аз си я галя и нищо не ми прави само на гадняри и идиоти който я дразнят само тях напада нали ако не и направиш нещо няма да ти направи нищо и този който се заканва да обеси кучето пред общината ако го направи аз лично ще го обеся пред общината във момента Сара е прибрана на топло за да не може никой нищо да и стори хората у който е я хранят а тя нито ги лае нито хапи а като отшуми това ние пак ще си я пуснем направили някой нещо на Сара дано и на него да му се случи най лошото което може да му се случи
    • 35
      Го
      гого
      1 0
      16:06, 25 окт 2018
      Помогнете да оправим закона за кучетата
      http://kuche.mypressonline.com/
    Последни новини