Окрупняване на районите в страната от шест на четири, Смолян попада в Тракийско-Родопския

Промяна на броя и обхвата на районите от ниво 2 в страната предвижда проектът за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие, като предложението е те да бъдат четири, вместо сегашните шест: Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски.
Подготвеният от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) законопроект е публикуван за обществено обсъждане. Според авторите на проекта, той трябва да подобри процесите на планиране и да се създаде по-устойчив във времето обхват на районите, като те няма да имат центрове.
Дунавският район ще включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Търговище.
В обхвата на Черноморския район ще са областите Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.
В Югозападния район ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.
Тракийско-Родопският ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

Законопроектът предвижда разширяване на правомощията и въвеждане на двустепенен модел на управление на съветите за регионално развитие, който включва управленски и експертно-технически състав. Те ще изпълняват функции за изпълнението на програми, съфинансирани от ЕС или финансирани от държавния бюджет и други финансови източници, включително, по отношение на съгласуване, избор и оценка на проекти.
Същата функция ще имат по отношение на проекти, финансирани от държавния бюджет и други източници, включително финансови инструменти. Регионалните съвети ще имат консултативна функция при изготвянето на плановете за интегрирано развитие на общините в съответния район от ниво 2.
Проектът предвижда Националната концепция за регионално и пространствено развитие да бъде със срок до 15 години, с изключение на елементите на техническата инфраструктура, които се планират за период до 30 години. Седемгодишен ще е срокът на плановете за развитие на районите от ниво 2. Изключение от тях ще правят също елементите на техническата инфраструктура. Също седемгодишен е и срокът на плановете за развитие на общините.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини