Митрополит Герасим Струмишки влезе в „Алеята на славата“

Изображение 1 от 2

    В Алеята на славата на община Свиленград бе открито ново пано, посветено на свиленградчанина митрополит Герасим Струмишки.

    Церемонията се състоя в двора на Историческия музей по повод празника на Свиленград – 5 октомври.

    Паното откриха директорът на музея Елена Митева и правнукът на митрополита - известният актьор мим Герасим Дишлиев.

    Митрополит Струмишки е роден в Свиленград на 5 октомври 1860 г. със светското име Георги Димитров Байрамов.

    През 1897 г. е избран и ръкоположен в Цариград за Струмишки митрополит. Тази длъжност му дава възможността да взема управленски решения, да прокарва политиката на Българската православна църква в област с крайно изострена национална борба – Македония от края на XIX и началото на XX век. Назначението му е успех за Българската екзархия в защитата и утвърждаването на българската народност в Струмишко и в черковно-националната борба срещу влиянието на гърците фанариоти. Два пъти са извършвани опити за убийството му, два пъти е подпалвана и впоследствие опожарена митрополията. На нейното място, по инициатива и под ръководството на Герасим Струмишки, е изградена българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“. Заедно с Охридския митрополит Борис превежда на български „Служебния и краткия требник“.

    Преживял възходите и разочарованията на освободителното движение, той умира в Струмица на 1 декември 1918 г. на своя духовен пост. Погребан е в криптата на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини