22 °C

Локхийд Мартин представи апарата за многократно кацане на Луната (видео)

Локхийд Мартин разкри проекта си за многократно използваем апарат за кацане на Луната, предназначен да превозва четирима астронавти и 1,1 тона товари между космическата станция на лунна орбита и повърхността на Луната.

Използвайки технологии от космическия кораб „Орион“, предназначен за мисии в дълбокия космос, 14-метровият апарат за кацане на Луната може да установи лагер там за до 14 дни. След кацането на повърхността на Луната, екипажът ще използва асансьорната платформа на апарата, за да стигне от кабината до лунната повърхност. След това ще може да се върне обратно на борда на Лунната орбитална платформа – малка космическа станция, която НАСА планира да започне да строи през 2022 г.

Достатъчното запаси на борда на апарата за кацане му дават възможност да издържи цели две седмици на повърхността на Луната. Зареждането с гориво ще се осъществява между мисиите, въпреки че апаратът може да бъде зареждан и на повърхността на Луната. Предварителната концепция разчита на четири модифицирани двигателя RL10, но могат да се използват и други двигатели, казват от фирмата.

Апаратът на Локхийд ще бъде два пъти по-висок от този на лунния модул, използван по време на мисиите на Аполо на Луната, преди около половин век, съобщава изданието „Арс Техника“. Компанията заявява, че този апарат е предшественик на друг, предназначен за кацане на Марс – също построен за четирима души, който ще бъде неразделна част от космическия кораб обикалящ Марс.

През декември миналата година Доналд Тръмп подписа директивата за космическата политика, която призовава НАСА, заедно с частните си партньори да изпратят астронавти на Луната и „евентуално“ на Марс. Именно Локхийд е една от компаниите от частния сектор, които се опитват да участват в програмата за проучване на космоса. Компанията твърди, че нейният апарат за кацане на Луната ще бъде изцяло готов до края на 2020 г., съобщава Space.com.

„Важна характеристика на апарата за кацане на Луната е възможността му за честа и бърза повторна употреба“, казва Тим Чичан, изследовател в Lockheed Martin Space, който представи концепцията за кацане на Международния австронавтски конгрес в Бремен, Германия.

„Тъй като този апарат за кацане не трябва да влиза отново в атмосферата на Земята, той може да бъде използван многократно, без да е необходимо значително и скъпо ремонтиране. Това е голямото му предимство и началото на един модулен подход, многократно използващ апаратите за кацане и роувърите приложими към мисии за изследване на дълбокото космическо пространство“, обяснява Чичан.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини