Спец. съдът даде ход на делото "Иванчева"

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. Съдия Иво Хинов даде ход на процеса по същество, въпреки че подсъдимите и техните защитници искаха той да бъде отложен за друга дата, съобщи БНР.
 
Тримата са на съд по обвинение, че са изнудвали строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за разрешение за строеж в квартала.
 
След като на предишното съдебно заседание съдът прецени, че в обвинителният акт не са допуснати съществени процесуални нарушения, днес заключителната му част трябва да бъде прочетена в съдебната зала.
 
Той описва как, според прокуратурата, е взето решението за изнудването на Ваклин. Инициатор била Иванчева, помагала ѝ Петрова, а Дюлгеров предложил да е посредник в контактите със строителния предприемач.
 
Първоначалната обсъждана сума била 250 000 лева, но след като станало ясно, че Ваклин има интерес и към други терени в "Младост", била удвоена, пише в обвинителния акт. Той описва как се договаряли мястото и начинът на предаване на първата вноска от подкупа - 70-те хиляди лева, който бяха намерени у тримата подсъдими при показните им арести на 17 април.
 
От обвинителния акт става ясно, че бял тефтер на Десислава Иванчева е едно от основните доказателства за корупционната афера. Той е бил намерен  в дамската ѝ чанта, а на първите му две страници имало инициали и суми.
 
От ареста си и досега отстранената кметица и бившата ѝ заместничка твърдят, че са невинни и че са жертва на схема, организирана от третия подсъдим - Петко Дюлгеров,  и подалия сигнал, че е изнудван  - Александър Ваклин.
 
Бизнесменът ще е сред първите разпитвани по делото, както и съпругата му и десетки общинските служители.
Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини