Коя е жената, похарчила 16 млн. паунда в лондонския "Хародс"

Изображение 1 от 2

    16 млн. британски лири (или над 18 млн. евро) похарчени от една жена в лондонския магазин "Хародс".

    Дълго време самоличността ѝ оставаше неразкрита.

    Сега е ясно, че става дума за Замира Хаджиева, родом от Азербайджан, съпруга на бившия шеф на държавната банка на централноазиатската държава, съобщи Би Би Си.

    Тя и съпругът ѝ са първите, които попаднаха под ударите на наскоро приетия антикорупционен регламент във Великобритания, насочен срещу богаствата, чиито произход не може да бъде доказан.

    Замира Хаджиева загуби съдебната битка да остане анонимна.

    Освен че е похрачила тази внушителна сума за дрехи и т. н., тя си е купила и къща, която да е близо до прочутия магазин, както и голф игрище в Бъркшир.

    Върховният съд постанови, че тя трябва да обясни източника на богатствата си. Ако не успее, рискува да ги загуби.

    Според новия закон за необяснимото богатство 55-годишната Хаджиева трябва да представи пред Националната агенция за борба с престъпността ясен отчет за това как тя и съпругът ѝ Джахангир Хаджиев са могли да си позволят луксозна и голяма къща в скъпия лондонски район Найтсбридж.

    Какво представлява "необяснимото богатство" според новия закон

    Новият регламент е насочен съм заподозрени в корупция чуждестранни висши представители на властта, за които се предполага, че перат крадени пари във Великобритания.

    Според следователите от Националната агенция за борба с престъпността милиарди британски лири от мръсни пари са инвестирани в собственост в Обединеното кралство - но е почти невъзможно за собствениците да бъдат подведени под отговорност или да им бъдат отнети притежанията заради липса на докадателства.

    Новият закон е опит собствениците да бъдат принудени да разкрият богатството си.

    Така ако заподозрян в корупция чуждестранен представител на властта или членове на неговото семейство не могат да докажат законния произход на тяхното богатство, Националната агенция за борба с престъпността може да поиска от Върховния съд да се отнеме собствеността им.

    Коя е двойката от Азербайджан

    Джахангир Хаджиев е бившият председател на International Bank на Азербайджан.

    Той е пратен в затвора за 15 години, след като е обвинен и осъден като участник в голяма измама, от която милиони евро изчезват от банката. Осъден е да върне 39 млн. долара.

    Седем години по-късно компания, базирана на Британските вирджински острови, плаща 11.5 млн. британски лири за голяма къща, само на няколко минути пеша от "Хародс" в Западен Лондон.

    Пред Върховния съд бяха представени доказателства, че крайните собственици всъщност са семейство Джахангир и Замира Хаджиеви. 

    През 2013 г. друга компания, под контрола на Хаджиева, дава 10 млн. британски лири за купуването на голф клуба "Мил Райд" в Бъркшир.

    Замира има разрешение от британското вътрешно министерство да живее във Великобритания въз основа на визова схема за богати инвеститори. 

    Колко пари е внесла двойката в Обединеното кралство

    По време на изслушване пред Върховния съд през юли, на което двойката е представена като г-н и г-жа А., стана ясно, че Замира Хаджиева е разполагала с огромни суми за харчене. За десет години тя е хвърлила над 16 млн. британски лири в "Хародс" - т. е. над 4000 паунда на ден.

    Само при едно посещение в луксозния магазин Boucheron - за бижута, парфюми и часовници - тя е похарчила 150 хил. лири. Друг път дала 100 хил. лири в Cartier.

    Имала е три карти за лоялни клиенти на големи магазини и 35 кредитни карти, издадени от банката на мъжа ѝ.

    Сред скромните ѝ придобивки е и самолет Gulfstream G550 за 42 млн. долара.

    Призна ли Замира Хаджиева, че е направила нещо нередно?

    Не, тя обяви, че е невинна по обвиненията. Според адвокатите ѝ тя и съпругът ѝ са жертва на огромна несправедливост. 

    Джахангир Хаджиев отрича, че е измамил ръководената от него банка - но обжалванията му не бяха уважени. Адвокатите му излязоха с тезата, че той е станал жертва на корумпираната фамилия, управляваща Азербайджан, и е трябвало да си плати цената.

    Те искат Европейския съд по правата на човека да се намеси в случая.

    Пред съда Замира Хаджиева излезе с тезата, че съпругът ѝ е честен бизнесмен, който си е спечелил богаството като е развивал успешни бизнес дейности още преди да стане директор на банката. Но от Националната агенция за борба с престъпността представиха доказателства, че "честният бизнесмен" е бил държавен служител между 1993 и 2015 г., т. е. не би трябвало да е имал собствен бизнес и да натрупа богатството, което са открили разследващите.

    Ключови думи

    Източник: http://clubz.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини