Неврофизиолози: Кучетата разбират отделни думи и запомнят смисъла им

    "Отдавна знаем, че кучетата разбират някои аспекти от човешката реч, тъй като могат да се научат да изпълняват различни команди". От друга страна, наблюденията на колегите показват, че те могат да използват различни невербални знаци - поглед, жестове или емоции за да разберат речта на стопаните си", разказва Грегъри Бърнс от университета Емъри в Атланта.

    Кучетата дълго време са смятани за "машини на Павлов", по същество биороботи, главната цел на които е намирането на храна и размножаването. В такъв случай стопанинът им е за тях източник на храна, а не друго живо същество. Сравнително скоро подобни представи започнаха да получават критики. Сега много биолози и психолози смятат, че общуването с човека само по себе си играе важна роля в живота на кучетата.

    Наскоро неврофизиолози установиха, че кучетата могат да разбират интонацията и смисъла на думите, които им говорят стопаните им. Оказва се, че те общуват с хората не заради храната, а за да получават внимание и позитивни емоции и че могат да разпознават емоциите на лицата на познати и непознати хора. Освен това кучетата могат да запомнят "ненужна информация" и да я използват впоследствие при общуването със стопанина си.

    Бърнс и неговите колеги проверили резултатите от подобни наблюдения, като събрали група от дузина кучета от различни породи и техните стопани. Неврофизиолозите помоли доброволците да научат своите питомци да донасят някой от два произволни предмета в квартирата си, плюшена играчка или гумена топка, при извикване на названието на предмета.

    Когато всичките кучета усвоили задачата, биолозите изследвали в лаборатория как ще се променя работата на мозъците им, когато доброволците назовават предметите и им ги показват. При това те произнасяли и други безсмислени словосъчетания, сходни по звучене с познатите наименования и показвали непознати предмети.

    Учените сравнявали изображенията от магнитно-резонансния томограф в тези моменти, за да разберат дали са се сформирали отчетливи асоциации между наименованието на познатия предмет и самия предмет.

    Ако кучето разбира, какво означава една или друга дума, сигналите биха съвпаднали с "правилния" комплект звуци. Обратното би позало, че кучето не разпознава човешката реч, а се ориентира по самото наличие на звук или по невербални знаци. Но имало различие в реакциите на познати и непознати думи, както и на безсмислиците. Това потвърждава, че кучетата разбират смисъла на отделни думи и го свързват с определени предмети.

    Наблюденията разкрили неочакван феномен. Учените били изненадани, че мозъкът на кучетата реагирал по-активно на непознати думи, отколкото на познати. При хората обикновено се случва обратното. Според Бърнс и колегите му това може да означава, че кучетата просто обичат да учат и да доставят удоволствие на стопанина си, научавайки нови команди.

    Учените не успели да открият "център на речта" в мозъка на кучетата, някакъв аналог на подобна структура бил установен едва при половината от четириногите участници в експеримента. Изследователите смятат, че неуспехът се дължи на факта, че в опитите участвали представители на най-различни породи. Тази хипотеза те възнамеряват да проверят в скоро време.

    Изследването е публикувано във Frontiers in Neuroscience.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини