Скандален виц – Симеонов да поеме Съвета за хората с увреждания

ДПС скандализирани, че вицепремиерът Валери Симеонов може да оглави Националния съвет за хората с увреждания.

Предложението вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е скандално, каза в пленарна зала Хасан Адемов.

Затова партията ще направи предложение между първо и второ четене на закона за хората с увреждания социалният министър да е човекът, който да го ръководи, а не ресорният вицепремиер, както бе прието на първо четене.

В Закона за интеграция на хората е записано, че в Правилника му се определя кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Записано е, че министърът на труда и социалната политика е председател, а ротационният председател е от национално представените организации на и за хората с увреждания.

Във вида, в който е предложено, вицепремиер да бъде начело на Националния съвет, при ситуацията, в която се намираме, е скандално, посочи Адемов.

Социалистите също определиха факта като нелеп.

Вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания звучи почти като виц, изтъкна социалистът Антон Кутев пред медии.

Той подчерта, че Законът за хората с увреждания е писан преди да избухне скандалът с думите на Валери Симеонов. Самият закон бил добър. Проблемът е, че е лоша кандидатурата на лидера на НФСБ.

Проблемът не е в закона, а в човека според Кутев.

Според него рано или късно вицепремиерът Валери Симеонов ще си тръгне от властта.

Няма как Валери Симеонов да не си подаде оставката, рано или късно ще му се случи, прогнозира Кутев.

А по въпроса дали премиерът трябва да поеме съвета, червените смятат, че той не може да поеме тази техническа работа.

От "Атака" също имат еднозначно мнението по въпроса.

Обществена провокация е Валери Симеонов да оглави съвета за хората с увреждания. Тази позиция изрази Явор Нотев от "Атака". Не ми се струва удачно да се приема такъв риск, както от вносителите, така и от поддръжниците, а може би и като избор от страна на вицепремиера Симеонов, сподели той.
Иначе атакистът разкри, че вчера е имало среща между лидерите в малката коалиция. Резултатите от разговорите обаче не са известни.

За ГЕРБ няма драма да се промени текста, който може да направи вицепремиера Валери Симеонов ръководител на съвета за хората с увреждания.

Според Светлана Ангелова между двете четения на текстовете може да има изменения. Ще обсъдим предложението кой да оглави съвета, успокои Ангелова и припомни, че по време на вчерашното заседание на социалната комисия никой не коментирал текста. А иначе идеята дошла от Конвенцията за права на хората, според която координацията на политиките трябва да се осъществи на по-високо ниво.

Досега председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е министърът на труда и социалната политика, но за постигане на целите трябвало нивото да е по-високо.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини