Медийната комисия прие окончателно закона на Пеевски. Единодушно и без дебати

Единодушно и без дебати парламентарната комисия по медии прие на второ четене проекта за Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения, станал известен като "медийния закон на Пеевски".

Комисията разгледа проекта за около 5 минути, а през това време нито един от депутатите не пожела да се изкаже по предлаганите поправки, въпреки призивите на председателя на комисията Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Пеевски не беше на заседанието, но там бяха другите вносители на проекта - депутатите от ДПС Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева.

Предстои измененията да бъдат приети на второ четене и в пленарната зала. Очаква се това да стане следващата седмица, а след това те ще бъдат обнародвани и в Държавен вестник.

Самият проект предвижда всяко печатно издание да съобщава собственика си в началото на всяка календарна година, а информацията да се вписва в регистър. Ще трябва да се декларират и източниците на финансиране и собствениците на медиите, като освен печатните, включва и онлайн изданията. Медиите ще трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година.

Те ще са длъжни да подават декларации не само за собствеността по Търговския регистър, но и т.нар. "задкулисни собственици". Ето какво пише в проекта:

"В случай че лицето, което "фактически контролира съдържанието на медията или редакционната политика, е различно от действителния собственик (този, посочен в Търговския регистър - б.р.), това се обявява в декларация".

Предвиждат се и санкции от 20 хил. до 30 хил. лв., ако не бъдат декларирани обстоятелствата по собствеността на медиите. Глобите ще бъдат налагани от Министерството на културата. Освен това се добавя задължение медиите да декларират и кредити, както и пари от европроекти, от държавата или от общините.

Проектът цели и ограничение върху монопола в разпространението на печатните издания - нещо, за което самият вносител Делян Пеевски неведнъж е бил обвиняван. Ако се установи, че едно лице държи над 1/3 от всички обекти за продажба на дребно на печатни издания, Министерството на културата ще трябва да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини