Празните души във властта са горивото за корупцията, твърдят политолози

Опасни връзки и маневри след акцията на спецпрокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина. Вицепремиерът Красимир Каракачанов призна, че лично той е назначил арестувания шеф на Агенцията Петър Харалампиев, което към днешна дата било грешка.

Каракачанов отрече ръководената от него партия ВМРО да се е финансирала от нелегална продажба на документи за българско гражданство. По темата говори и Волен Сидеров, който съзря политически удар и офанзива срещу "Патриотите".

ВМРО се опитва да замете следите, че ДАБЧ е контролирана именно от представители на "Патриотите", но ще успее ли?

"Когато е пусто в душата и там няма нищо, освен пари – нещата се случват по подобен начин. Политическите удари са от политически лица, които искат да свалят властта. Не отиваш на власт, за да паднеш от власт, освен ако не си сигурен, че на следващите избори пак ще спечелиш. Всички знаеха, че имало голям проблем в законодателството за това как се взимат паспортите. В ДАБЧ работят най-различни хора. Няма как да се преборим с корупцията, ако нямаме стимули да запазим хората, които ще я разкрият", отбеляза политологът доц. Татяна Буруджиева.

Според нея няма да има спокойствие за политиците, независимо от изборите. "Ние нямаме системни партии. По-скоро са еднодневки. Една-две партии знаят какво правят и вървят в една посока. Нямаме сериозни тенденции за раждане на алтернатива", добавя тя.

"Управляващите крадат от всичко. Те крадат бизнесите на хората в провинцията, крадат от пътища… Когато е пусто в душата и се опитваш да запълниш дупката с пари – ти преставаш да работиш онова, за което си поставен на тази позиция. Това, което се случва в Агенцията за българите в чужбина, е това, което се случва навсякъде. Всички знаят, че те крадат. Те престават да се крият, когато повярват, че са вечни. Тогава започват да се фукат", поясни политологът проф. Евгени Дайнов.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че всеки трус може да доведе до падането на сегашната власт. "Тя е крайно крехка. Може и да добутат до края на мандата. Правителството ни се разпада пред очите. Не виждам как ще издържат зимата", категоричен бе анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Източник: http://www.bgonair.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини