Елените в Източните Родопи "вдигат" сватби

Есента е времето за сватбите в дивата природа. За елените лопатари в Източните Родопи сватбеният сезон все още не е приключил, той ще продължи поне още седмица. По време на размножителния период мъжките прекарват значителна част от времето в "маркиране" на територията си. С любовен зов и ожесточени боеве на обособени сватбовища лопатарите търсят новите си партньорки. Най-силните елени, победителите, сформират ново стадо с кошутите, които напролет - към май-юни, ще родят своите малки.

В сътрудничество с Ловно стопанство Студен кладенец от 2012 до 2018 година разселихме 80 благородни елена в Източните Родопи. Повечето обитават южния бряг на язовир "Студен кладенец", но няколко групи от животни се разселиха на територията на Ловно-рибарските дружества Кърджали, Хасково, Момчилград, Ардино. Тези разселвания оказаха положително влияние на половината територия на Източните Родопи. Това каза Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразието във фондация "По-диви Родопи".

Освен благородни елени от 2012 до 2018 година в Източните Родопи са разселени и над двеста елени-лопатари. В сътрудничество с Ловното стопанство "Студен кладенец"  и Ловно-рибарското дружество в Кърджали тази година и в началото на следващата планираме да разселим още сто животни. Формираха се нови популации на вида по течението на Бяла река и в района на язовир "Кърджали", каза още Стефан Аврамов .

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини