Финансовата дисциплина и джобните на младежите обсъдиха в ПМГ

     Днес в ПМГ "Иван Вазов" се състоя дискусията на гимназистите, върху спорен финансов казус, който присъства в ежедневието на учениците. Казуса, който обсъждаха младежите, бе "ЗА или ПРОТИВ гимназистите да получават определена сума джобни за месеца". Дискусията бе организирана, като втори етап на младежката информационна кампания „Мисия платено“ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Представител на асоциацията бе зам.- председателят Александер Грилихес и неговият екип.

    Дискусията започна с разговор с Александер Грилихес, който говори за историята на появата на паричните средства, даде насоки за финансова дисциплина, за да не се стига да те потърсят от колекторска фирама за събиране на задължения. Изтъкна, че съвременият човек лесно прибягва до заеми и задлъжнялост под различна форма и че трябва да има правилна преценка на възможностите си. Задлъжнялостта на българското население, по данни на Евростат е, че 1/3 от българите са задлъжнели заради ипотеки, наем, сметки за комунални услуги или разсрочени плащания.

    Младежите от 8-ми и 9-ти клас, се разделиха на 2 отбора (мъжки и женски), които се опитаха да защитят двете позиции, които бяха ЗА гимназистите да получават месечен бюджет, с който да разполагат като джобни пари и ПРОТИВ да получават парите си на куп, а да им се предоставят дневни средства за техните нужди.

    Мъжкият отбор защитаваше тезата, че е добре да се получават личните средства на куп за цял месец и изтъкнаха доводите си за това. Подкрепиха тезата си с така нареченото "мисловно дърво", като изтъкнаха предимствата, че парите на "куп" по този начин, чрез изготвяне на финансов план, те възпитават на отговорност, финансова дисциплина и имат възможност да разполагат с парични средства при извънредни ситуации. Според младежите това дава по-добра възможност за планиране на семейния бюджет, в който месечните джобни пари за младежа са фиксирана сума и не се налага той да иска всеки ден сума, която е неопределена от родителите си.

    Обратна теза, която защитаваха девойките бе, че парите трябва да се предоставят всеки ден от родителите и да са определени за текущия ден. Най-добрият довод, който представиха за ограничаването младежите да разполагат с много пари в един момент е, че това евентуално би ги предпазило от пороците, които са засегнали голяма част от учениците и това са тютюнопушенето, алкохола и наркотиците, които според девойките са широко разпространени пороци у връстниците им.

    След представянето на двете гледни точки, се изказаха и гостите на дискусията от Асоциация на колекторските агенции в България, които поздравиха мъжкия отбор за изключително добрата защита на тезата им и ги похвалиха, че са се представили много по-добре и от ученици от 10 и 11 клас.

    Проведе се гласуване от присъстващите на дискусията, която категорично подкрепи представянето на мъжкия отбор, който достойно защити тезата си, че е добре да се получават личните средства на куп за цял месец.

    Въпреки, че спечелиха тезата за месечното, а не дневно предоставяне на средства се оказа, че младежите и в двата отбора получават пари ежедневно или при поискване от родителите си, а някои от тях дори споделиха, че не разполагат с джобни поради това, че нямат необходимост от тях.

    В заключение Александер Грилихес от АКАБГ, сподели че е излючително очарован от младежите и се надява да има още много такива "читави млади хора" като тях и да очакват и последващи посещения и разисквания на теми, свързани с финансовата грамотност. На членовете на двата отбора бяха дадени грамоти и подаръци от организацията, след което последва почерпка на присъстващите.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини