900 ученици от 6 области се състезаваха в конкурса "Перперикон"

Близо 900 ученици от 6 области на страната участваха в 18-то издание на Областния математически турнир „Перперикон 2018”. Председател на Организационния комитет бе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, а състезанието се проведе под патронажа на областния управител Никола Чанев.Турнирът се организира от Регионално управление на образованието-Кърджали , Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и Съюз на математиците в България – секция Кърджали.

Павел Сарлов от 12 клас на ЕГ „Христо Ботев” Кърджали стана носител на наградата „Най – добър випускник” на Областния математически турнир „Перперикон 2018”. Купата му връчена от Никола Чанев, който поздрави всички победители. Много отличия получиха ученици от област Кърджали – СУ „Отец Паисий“, ЕГ“Христо Ботев“, СУ „П. Р. Славейков“, СУ „В. Левски“ Крумовград, ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ Кърджали, община Ардино и ОУ в с. Рани лист, община Кърджали. „ Много силен турнир със сериозни задачи. И най – важното, с всяка измината година се увеличава броят на участниците от други области, така Кърджали се превръща в център на математиката”, заяви при награждаване на призьорите акад. Сава Гроздев – зам. – ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, София, председател на журито. Той отчете и отличната организация на провеждане на турнира. В състезанието участваха ученици от всички общини на област Кърджали, както и ученици от Димитровград, Хасково, Смолян, Пловдив, Стара Загора, София, Рудозем, Тополовград. На церемонията по награждаването присъстваха също доц. Генчо Стоицов от ПУ ”П. Хилендарски”, доц. д-р Росен Николаев – ръководител катедра „Приложна математика” на Икономическия университет във Варна, представител на Висшето военно морско училище Варна, Ангелина Костова, експерт в РУО Кърджали. От името на кмета инж. Хасан Азис участниците бяха поздравени от Первин Риза, експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности”. Областният математически турнир е за ученици от 3-ти до 12 клас. Темата за всеки клас се състои от логически задачи и такива с повишена трудност от учебното съдържание за съответния клас На участниците от 12 клас, набрали съответен брой точки, се признава отлична оценка за прием във всички специалности на ФМИ към ПУ „Паисий Хилендарски”, ТУ- Габрово, ВУЗФ София, Висшето военноморско училище град Варна, Русенски университет, както и филиал «Л. Каравелов» на ПУ и филиала на МГУ в Кърджали. Икономическият университет във Варна обяви, че признава оценките на учениците от турнира, класирали се на първите три места в 11-ти и 12-ти клас, за прием в университета по желана от тях специалност и че поема началната семестриална такса.

Наградата за най-добър преподавател спечели Керанка Стамова, учител по математика в Средно училище „Отец Паисий“ Кърджали.

На церемонията в Бизнесинкубатора в Кърджали присъстваха много ученици, учители, директори на учебни заведения, експерти от РУО и родители. Домакините от Кърджали бяха подготвили специална музикална програма за гостите от страната.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини