Лазар Попов:Настъплението на невежия висшист

Проблемът е дълбок. Корените му започват от заблуждението, в което обществото ни, медиите ни и изкривените ни и принизени ценностни стойности водят младото поколение на малката ни и китна държава! Заблудата започва от най-ранна възраст, от семейството, продължава в образованието и завършва в изграденото вече самосъзнание на младите.  Какво точно имам предвид: От най-малка възраст разбираме , че да си фолк звезда е много яко!? Че да не работиш е супер!? За какво да работиш, нали ще изтриеш едно билетче и вече ще си супер „успял и богат“!? Пари не се правят с труд, успешните хора са умни, красиви и готини! По заведения и дискотеки е много яко, само глупаците работят в заводи, фабрики, и т.н.

– Детето ни е по-умно и готино от другите, защо да не ги набие? Как така учителката ще му прави забележки или ще му повишава тон, че каква е тя?!

Къде е уважението и респекта от миналото? Да не говорим за по-възрастните хора и отношението към тях! Та това ли са заслужили всички те днес?!  Най-малкото, което им дължим е уважение и признателност. Дори и само това ще им достатъчно, с малките пенсии ще се оправят все някак. Цял живот са се справяли с трудностите и пак ще се справят. Но никога няма да приемат това огорчение в отношението към тях!

Националните медии ежедневно ни заливат само с негативни новини, лични драми и куп простотия! А защо не чуваме и виждаме почти нищо за успехите на хора, фирми или организации, на деца по олимпиади и състезания? Няма такива ли?! Има! И учудващо – даже са доста и с доста световни и престижни успехи! Но те не се дават за пример! Жълтата новина, личната драма, катастрофи и убийства ни заливат ежедневно и на всякъде! Катастрофи се случват всеки ден, не само в България, а по цял сват – но тук е драма и ТОП новина…

Но откакто спрях да гледам новини по националните тв медии, се чувствам, много добре и щастлив, че съм в България! НЕ  ГЛЕДАМ БТВ И НОВА ТВ !!!Защото дори хубавата новина се излъчва и обръща откъм лошото и негативното, прави се  драма и ни облива негативизъм. Защото виждам реалността, филтрирам простотията и жълтото, не трия билетчета за да правя богатите още по-богати, гледам реално на живота! Забележете колко процента от новините са негативни! ЗАЩО ГО ПРАВЯТ! Замислете се

Образование: Някой от системата на образованието да е седнал и да е попитал или помислил от какво всъщност имат нужда нашите деца? Как и колко ще бъдат подготвени за съвременния живот? Всички дискусии и полемики се въртят около материалната база, условията, компютри, храна, какви дрехи и телефони имат и т.н. Учителите спорят по колко часа от кой предмет да имат, колко ученици и как да привлечем тази година, колко модерна е специалността, с която да ги привлечем, колко е „елитно“ да учиш в „елитна езикова гимназия“! БИЗНЕС! И къде е този елит, който не знае как се пише една проста автобиография?

Да но нали знае език!

Да, хубаво е да знае език, но само че в развитите държави да се знае език вече е по подразбиране, а не голямо постижение!

Този „елит“ няма да работи тук за 1000 лв. на месец! Това е под нашето ниво! Интересно е това ниво, което не знае как се пише автобиография, няма никакви познания и/или умения! Няма и представа, че големите заплати и възнаграждения се дават именно за тези познания и умения, които са нужни във всяка една професия. Умения да се управлява машина, познания да се реши дадена задача или проблем, да се свърши определена операция или функция в реалния бизнес, производство, индустрия, селско стопанство, медицина и т.н. Хора, от които вече българският бизнес, икономика, медицина, общество и цяла България имат крестяща вече нужда! Какво ще направи нашият вече „елит“, завършил средно образование? Има два варианта – да продължи във висше учебно заведение, или да се опита да «пробие» в чужбина…

В чужбина –  да ще бъде на “престижна“ позиция в някой склад, или още по-престижно – в някоя пицария или дюнер, а ако може да издържи и физически, ще взима “престижна“ заплата на някой строеж! Супер, нали!

Вариант 2- висше образование в България. Все още има ли реалисти, които смятат, че висшето образование в България е на ниво?! Да, има един доста добър бизнес на добро ниво! Скоро може да се окаже, че университетите са повече от студентите! И на какво учат университетите младите студенти?! Тук могат да се дадат и много отговори.

Обаче истината е проста – дипломата не дава заплата! Заплатата зависи от доволния клиент, зависи от резултатите, които си постигнал през месеца, зависи от свършената обем работа, зависи от познанията, които имаш и съответно прилагаш, зависи от сложността и ценността  на операциите, които извършваш…

Българският БИЗНЕС вече е осъзнал и достигнал до това ниво да оценя своите служители! Аз лично познавам доста фирми и мениджъри, които търсят специализирани кадри и предлагат съответни на европейско ниво възнаграждения, дори над средно европейско ниво. Но явно нашият „елит», преминал през заблудата на цялото ни общество и система, ще предпочете да разнася пици някъде в Европа и да търка билетчета до безкрай, вместо да положи малко усилия, да прецени собствените си възможности, да инвестира в себе си, придобивайки умения и познания, с които след това да се отдаде на определена професия, от която има нужда в България! А всяка една професия е престиж и постижение. Толкова е просто…

Добре е, че  винаги има хора, които осъзнават навреме условията, в които живеят, гледат реално и не надменно на нещата в живота, водят живот в скромен и упорит труд в съвременните тежки условия! Това са хората, заради които се крепи държавата, хората ,които плащат сметките на държавата, издържат политици, пенсионери, образование, армия и всичко в държавата! Ами, ако те решат в един момент да спрат?!  Огледайте се около себе си! Има такива хора и то не малко! И то в БЪЛГАРИЯ! Това са истински успелите хора на БЪЛГАРИЯ! Съвременните тихи ГЕРОИ! Да, УСПЕЛИ, защото са в България и дават пример с делата си, ТУК!Спортисти, артисти, инженери, доктори, мениджъри, работници, учители, полицаи, войници и всички, които не мога да изброя! 

Просто се огледайте около себе си! Осъзнайте се! Спрете да мрънкт! Направете го! Просто е!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини