17 °C

Милиони жени по света носят импланти, свързвани с рядка форма на рак

Милиони жени по света носят гръдни импланти, които сега са подложени на щателна проверка, след като френски хирурзи са били посъветвани да спрат да ги използват заради потенциалната им връзка с рядка форма на рак.

Разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти показа, че имплантите, върнати на пазара през 2006 г. от Американската агенция за храните и лекарствата (въпреки първоначалните ограничения след скандал в САЩ) след ожесточена лобистка кампания от производителите Allergan и Mentor, продължават да носят опасности. Имплантите бяха върнати, след като производителите убедиха властите, че рисковете са в миналото и те вече са безопасни. Така за последното десетилетие са ги получили повече от 10 милиона жени.

В същото време те са продължили да носят сериозен риск от осакатяване на жените, от спукване и изтичане. Увеличават се данните, които ги свързват с автоимунни заболявания и рядка форма на рак, показват доклади, които са били скрити от масовата публика, пишат от консорциума на разследващите журналисти. Тези доклади - съобщаващи за случаите - са оставали в тайна с позволението на европейските и американските власти, пишат репортерите. Повечето регулатори не са реагирали и на опасенията, че рядка форма на рак е свързана именно с тези импланти.

При една от всеки пет жени с имплантите вероятно ще се наложи отстраняването им заради усложнения като разкъсване, свиване и болки.

Имплантите се свързват с Anaplastic large cell lymphoma (ALCL) - рядка форма на Неходжкинов лимфом.

Жените, които са махнали имплантите могат да се възстановят напълно, но ако не се лекуват, животът им може да е в опасност.

До момента са установени 615 случая на заболяването, свързвано с гръдните импланти. Има 16 смъртни случая.

85% от имплантите са поставени във Франция, където здравният регулатор сега препоръчва на хирурзите да ги сменят с друг вид.

Във Великобритания, където също са използвани, са потвърдени 45 случая на лимфом, свързван с имплантите. Там има и един смъртен случай. Здравните власти твърдят, че риск може да има при една на 24 хил. жени с този вид импланти.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини