18 °C

Милиони жени по света носят импланти, свързвани с рядка форма на рак

Милиони жени по света носят гръдни импланти, които сега са подложени на щателна проверка, след като френски хирурзи са били посъветвани да спрат да ги използват заради потенциалната им връзка с рядка форма на рак.

Разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти показа, че имплантите, върнати на пазара през 2006 г. от Американската агенция за храните и лекарствата (въпреки първоначалните ограничения след скандал в САЩ) след ожесточена лобистка кампания от производителите Allergan и Mentor, продължават да носят опасности. Имплантите бяха върнати, след като производителите убедиха властите, че рисковете са в миналото и те вече са безопасни. Така за последното десетилетие са ги получили повече от 10 милиона жени.

В същото време те са продължили да носят сериозен риск от осакатяване на жените, от спукване и изтичане. Увеличават се данните, които ги свързват с автоимунни заболявания и рядка форма на рак, показват доклади, които са били скрити от масовата публика, пишат от консорциума на разследващите журналисти. Тези доклади - съобщаващи за случаите - са оставали в тайна с позволението на европейските и американските власти, пишат репортерите. Повечето регулатори не са реагирали и на опасенията, че рядка форма на рак е свързана именно с тези импланти.

При една от всеки пет жени с имплантите вероятно ще се наложи отстраняването им заради усложнения като разкъсване, свиване и болки.

Имплантите се свързват с Anaplastic large cell lymphoma (ALCL) - рядка форма на Неходжкинов лимфом.

Жените, които са махнали имплантите могат да се възстановят напълно, но ако не се лекуват, животът им може да е в опасност.

До момента са установени 615 случая на заболяването, свързвано с гръдните импланти. Има 16 смъртни случая.

85% от имплантите са поставени във Франция, където здравният регулатор сега препоръчва на хирурзите да ги сменят с друг вид.

Във Великобритания, където също са използвани, са потвърдени 45 случая на лимфом, свързван с имплантите. Там има и един смъртен случай. Здравните власти твърдят, че риск може да има при една на 24 хил. жени с този вид импланти.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини