Димитровградчани масово се отопляват на електричество

Изображение 1 от 2

    Димитровградчани масово се отопляват на електричество, показва анкета на www.dimitrovgrad.bgvesti.net.

    67.4% от участвалите в допитването са отговорили, че се отопляват на ток.

    22% от димитровградчани се отопляват на дърва и въглища.

    8.5% от анктираните споделят, че през зимните месеци се отопляват на газ и само 2.1% - на пелети.

    Допитването няма представителен характер, само дава представа за нагласите в обществото.

    Ефективното използване на електроенергията в домакинството е особено важно през зимата, когато отоплението се превръща в най-голямото разходно перо в сметките за ток.

    Тази зима сметките ще са малко по-високи, след като от 1 юли КЕВР одобри увеличението на тока с 2,78 %. Зависи също и от броя на отопляваните стаи, с какви уреди се топлим и дали работят денонощно, както и от това на кой етаж е апартаментът, с какво изложение е, дали блокът е саниран и др. За апартамент от 80 кв.м месечните сметки през зимата варират между 120 и 240 лв., а за жилища от 100 кв. м сметката скача с около 30 лв. отгоре. Разликата в сметките зависи и от това дали се използва климатик, радиатор или конвектор.
    Добре е да се знае, че намаляването на стайната температура само с 1 градус смъква с 6 % месечната сметка за ток.

    Експертите съветват за по-ниски сметки да се инсталират програмируеми термостати на отоплителните електроуреди.

    Отоплението и готвенето с природен газ излиза 2,1 пъти по-евтино в сравнение с електроенергията, показват данните на “Овергаз”. През февруари 2018 г. средната сметка за природен газ в битовия сектор е 144 лв. или средно със 159 лв. по-евтино спрямо използването на електроенергия. Един квадратен метър площ, който се отоплява със синьо гориво, струва средно 1,40 лв. на месец, а с електроенергия – 2,90 лв. При апартаменти от 70 до 90 кв.м средната сметка през февруари е била 116 лв. или със 127 лв. повече. За апартаменти от 90 до 120 кв.м средните сметки са 134 лв., показват още данните на дружеството. Така за зимните месеци отоплението със синьо гориво за едно четиричленно семейство излиза около 400 лв. по-евтино спрямо отоплението на ток.

    По традиция най-евтино за българина си остава отоплението на твърдо гориво, макар да е най-трудоемко. Още от лятото много от хората, предпочитащи този вариант, се подготвят за студените месеци, тъй като цените на дървата, пелетите и въглищата са по-ниски. Купуването на дърва на кубик носи най-голям риск от измами, тъй като некоректни търговци редят дървата така, че реалното количеството излиза по-малко, предупреждават вече препатили. За това най-сигурният начин е да се купуват на тон. В момента цената за тон върви между 165 и 170 лв. и е с около 30 лв. повече спрямо м.г. Цената за кубик започва от 70 лв. за метрови и 90 лв. за нарязани и нацепени, докато преди година вървяха по 65 и 70 лв.

    Скок се забелязва и в цената на пелетите, които през последните години са хит в отоплението и все повече домакинства преоборудваха отоплителните си инсталации, минавайки на по-калорично гориво. Причината е, че за отоплението на едно жилище от 80 кв.м са необходими 4 пъти по-малко пелети, отколкото дърва и въглища. Цените на разфасовките вървят средно от 5,90 до 7,50 лв. Един тон пелети от най-ниския клас – слънчогледовите, се търгуват средно за 250 лв., докато от габър вървят около 370 лв., а буковите по 390 лв. за тон. За зимата са достатъчни около 2-3 тона за едно домакинство.

    При въглищата цената е без промяна и варира от 330 до 360 лв. за тон, като най-често хората купуват по 3-4 т въглища, достатъчни при по-мека зима. По думите на търговците, въпреки че са по-скъпи, хората предпочитат въглищата пред брикетите, защото са по-калорични и могат да се топлят с по-малки количества. Съветът им към гражданите е при покупката на въглища да изискват сертификат за калоричност.

     В новата ни анкета може да гласувате тук:

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Колко средства ще отделите за Коледни подаръци?

    Колко средства ще отделите за Коледни подаръци?

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Фх
      фх
      1 0
      21:44, 4 дек 2018
      Колко комини пушат и хората, които се топлят не влизат в мрежата.Така че изобщо не вярвам на стъкмистики и подобни анкети. Реално е така!
    Последни новини