1607 именици празнуват днес в Димитровград

На днешният празник - Никулден, в община Димитровград празнуват 1607 човека, сочи справката от отдел ГРАО на общината.

От тях най-многобройни са имениците с името Николай - 735 човека. Името Никола носят 246 души, а Николина - 131, Колю - 98, Кольо - 91, Николинка - 89, Нина - 92, Никол - 86, Николета - 25, Ненка - 8 и Нико - 6. 

Най-малкият именик Николай е роден на 9 ноември 2018г., а най-възрастният - на 25 май 1936г. През 2018г. 6 деца в община Димитровград са записани с името Николай.

Най-възрастният именик Никола е роден на 10 март 1920г., а най-младият  - на 17 септември 2018г.

През 2018г. 5 деца са в община Димитровгра са записани с името Никола.

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Освен на 6 декември Никулден се празнува и на 9 май, когато е т.н. Летен Никулден. На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Никола(ѝ) Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител. Този църковен празник в България е известен като „летни Свети Никола“.

Честит празник на всички именици!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини