7,5 милиона лева за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Димитровград

Община Димитровград е получила Писмо-Покана от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 и на база постигнати резултати в дейностите по подобряване на качеството на атмосферния въздух, както и на основание на замерванията от съответните РИОС, Димитровград е поканен заедно с общините София, Бургас, Видин, Монтана, Пловдив и Смолян да подаде проектно предложение по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16M1OP002-5.003 „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.".

 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по Процедурата за община Димитровград ще бъде 7 555 396,72 лв. с ДДС съобщават от Общината. 

 

Схемата ще се реализира на два етапа, като в момента екипът на общината разработва формуляр за кандидатстване и след сключване на Административния договор за БФП с МОСВ ще започне реализацията на първия етап.

 

Той включва разработване на Проект за намаляване количествата на Фините прахови частици и азотни окиси, провеждане на разяснителни/обучителни кампании за осведомяване на населението, разработване на механизъм за осигуряване на приоритетност на инвестициите, механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни устройства и разработване на визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво. Ще бъде разработен и документ за средните/пределни цени за отопление за различните алтернативни форми на отопление при подмяна на отоплително устройство на дърва и въглища. 

 

Вторият етап на Процедурата ще включва реалната подмяна съгласно разработените документи. Всички дейности по Проекта ще бъдат изпълнявани при максимална осведоменост на заинтересованото население на общината с оглед оптималното постигане на заложените в Програмата и Процедурата индикатори и задоволяване потребностите на жителите на община Димитровград.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    ДаДград
    3 -2
    18:53, 7 дек 2018
    Химкомбината и близо 1000-та им работника ни държат заложници. Не позволяват да бъде затворен за да можем да дишаме чист въздух. Да кажем НЕ на Химически комбинат в Димитровград!
  • 2
    Ан
    Ангел Крепост
    2 0
    08:56, 8 дек 2018
    При нас в Крепост е добре!!! Идвайте да ви продавам имоти!!! От кога ви чакам!!
Последни новини