19 °C

Изумителни съвпадения и знаменателни случайности - науката за чудесата

Съвпаденията са съвкупност от обстоятелства, които са толкова непредвидими, че често се свързват със свръхестественото и паранормалното. Историята е съставена от брилянтни действия и е изпълнена с странни "съвпадения", които често изглеждат толкова невероятни, че много хора са убедени в намесата на висши сили.

Математиците описват съвпаденията като вероятности и ги считат за неизбежни, което означава, че има шанс да настъпят. Но ако шансовете са близки до нулата, тогава някои събития могат да изглеждат почти чудотворни.

Дали има някакъв шанс някое от децата родени на 8 януари да бъде толкова велик астроном, колкото е Галилео Галилей? Точно така, Стивън Хокинг, един от най-големите научни умове през цялата история, е роден на 8 януари 1942 г., на 300-годишнината от смъртта на Галилео Галилей. Нещо повече, смъртта му се случила на 139-ия рожден ден на Айнщайн, 14 март, ден на Pi.

Ето и някои от най-сложните и очевидно извънредни съвпадения на историята, които изглежда си играят с математическата (не)вероятност.

Политически случайности

Ромул е основателят на Рим, първият му цар и голям завоевател, а първият император на Римската империя е Август. Когато Римската империя се сромолясва - съвпадение, императорът, който вижда последните и останки, бил Ромулус Август!

Нещо повече, според статия в History.Com, Томас Джеферсън, основател на Съединените американски щати, починал на 50-годишнината от 4 юли, както и Джон Адамс. Следвайки стъпките на тази традиция, основателят и президентът Джеймс Мънро умира пет години по-късно... на 4 юли.

Чингиз хан е най- големият завоевател в евразийския континент, а неговият пряк потомък Амир Тимур (1336-1405) става първият владетел от династията турско-монголски Тимуриди от 1370 до смъртта си. На 20 юни 1941 г. археолозите от СССР открили гробницата му и надпис: "Който отвори моята гробница, ще отприщи по-ужасен нашественик от мен." Според Fascinate.Com, "два дни по-късно нацистите започнали нахлуването си в СССР с операция Барбароса".

Астрономическа синхронизация

В небето ни редовно виждаме съвпадение -  слънцето и луната имат почти еднакъв видим диаметър. И това е много ценно, защото при слънчево затъмнение може да се наблюдава ефекта на слънчевата корона. Нещо повече, въпреки че тяхната материална конституция е напълно различна, Луната и облаците на дневна светлина имат еднакъв цвят и яркост. Още небесни съвпадения са изложени в книгата "Двигателите на нашето изобретателност" на Джон Х. Лиенхард, лектор по машиностроене и история в Университета в Хюстън, който разкрива очарователното съвпадение при раждането и смъртта на Марк Твен.

На 30 ноември 1835 г. във Флорида, Мисури, когато Марк Твен е роден, Халеевата комета свети в небето. Тя се появява близо до Земята на всеки 75 години. За следващото ѝ идване през 1909 г. Марк Твен е живял 74 години, а през 20-те си години той предрекъл, че при смъртта му, подобно на неговото раждане, кометата ще се вижда в небето. Той е цитиран като казва: "Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата кометата. Всемогъщият каза без съмнение: "Ето сега тези два необясними лукави; те изгряха заедно, трябва да си отидат заедно". Марк Твен починал от сърдечен удар на 21 април 1910 г., само 12 часа след появата на Халеевата кометата.

Следващата главоблъсканица - масата на Великата пирамида е почти шест милиона тона. а ако умножим това по сто милиона, ще получим приблизителната маса на Земята. Освен това, точните географски координати на Голямата пирамида в Гиза са 29,9792458 ° N и скоростта на светлината е 299,792,458 метра в секунда. На пръв поглед тези факти изглеждат прекалено точни, за да бъде просто съвпадение, но ако се подходи към това рационално, попадаме в нова територия. В нея изключително слабовероятните неща задължително се случват.

Скептичните инструменти на синхронизацията и серийността (Serendipity)

На първо място, древните египетски строители са измервалии в лакти, между 444 мм и 529,2 мм. Измерването в метри става официално през 1700-те и системата за точни географски координати, едва когато хората стоплят, че Земята е кълбо. Съвпаденията с Великата пирамида съвсем не биха се получили без тези системи за измерване и координати. И доколкото древните египтяни очевидно не са ги имали за цел в грандиозния си градеж, това са невероятни, но съвпадения

MetaBunk твърди: "Съвпадението на последователности от пет цифри не е особено странно или необикновено. Хората, които печелят от лотарията, съвпадат по-дълги последователности числа. Понякога числата просто съвпадат без каквато и да е връзка."

Хорас Уолпол (1717-1797) е член на Британската камара на общините през 18 век, който имал навика да "намира това, от което се нуждае, точно когато му трябва". Уолпол даде името си на невероятната си способност да открива неочаквано неща "серийност" (Serendipity), което означава "намиране на нещо с информирано наблюдение" (сянка, както го нарича той) и случайно. Според една статия на Coincider.Com "Основните съставки на серийността са късмет, случайност, активно търсене и информирано наблюдение."

Измерването на вероятността или вероятността за съвпадение позволява разграничение между съвпадения и причинно-свързани събития. Парадоксът на теорията на вероятностите се използва за прогнозиране на "резултатите" от голям брой отделни събития, въпреки че самите те може да са непредсказуеми. Швейцарският психиатър Карл Юнг и Волфганг Паули, роденият в Австрия швейцарски и американски теоретичен физик, теоретизират, че забележителни съвпадения се случват чрез "синхронизма", който те определят като "каузален" свързващ принцип. В теорията на "синхронизма" на Юнг-Паули се казва, че докато съвпаденията нямат явна причинно-следствена връзка, техните събития заедно имат значение за наблюдателите. За да се превърне в "синхронизъм", очевидно несвързани събития трябва да бъдат "малко вероятно да се случват заедно случайно".

Въпреки че Юнг и Паули са два от най-светлите умове на човечеството, тяхната теория често се поставя под съмнение, защото ако се е случило нещо, трябва да е имало вероятност да се случи, без значение колко малки са шансовете за тази възможност. Според изследователите Дейвид Лейн и Андреа Дием Лейн в книгата им от 2010 год. "Desultory Decussation": "Където законът за чудесата на Литълууд отговаря на синхронизма на Юнг, скептиците твърдят, че това, което човек възприема като "синхронизъм", е само случай на апофизия, тенденция за погрешно възприемане на връзки и значение между несвързани неща и че вероятността и статистическата теория, представена в закона на Литълууд, обяснява такива "възприемани" забележителни съвпадения."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини