17 °C

Десетки хора с увреждания не успяха да подадат документи за винетки - нямало заявления

През днешния ден десетки димитровградчани се наредиха на опашка пред агенцията за „Социално подпомагане“ в Димитровград, за да подадат документи, за да могат да получат полагаемата им се безплатна винетка. За учудване на опашката, която се бе извила преди "социалните" в очакване да заработят от 9:00 часа, човек по човек разбираха, че не могат да подадат документи за винетка, защото агенцият не разполага с бланки, които хората с увреждания е необходимо да попълнят.

На гражданите било обяснено, че трябва да намерят бланка, да я попълнят и тогава ще им приемат документите. Служителите на агенцията изпращали хората към книжарница в града, за да закупят бланки, но пък книжарницата в днешния ден не работела.

Варианта на гражданите, за да си пуснат документите за безплатен винетен стикер, е да свалят  бланка от интернет и да си я попълнят, което за съжаление служителите на агенцията не са съобразили, че могат да направят, за да окажат съдействие на хората с увреждания, въпреки че вината за липсата на декларации в агенцията не е на хората, които се редят на опашки.

В Държавен вестник, бр. 59 от 17.07.2018 г. е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-19 от 2 декември 2008 г. за условията и реда за освобождаване на лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, от винетни такси при ползване на републиканските пътища. Направените промени оптимизират процеса по отпускане на годишни безплатни винетни стикери и  намаляват административната тежест за хората с увреждания.

Считано от 17.07.2018 г. в сила са следните промени:

         Заявления-декларации за получаване на годишни винетки ще се подават ежегодно в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на лицата с увреждания. Годишната винетка е с валидност за срок една година, считано от датата на валидизирането й, посочена от лицата с увреждания.

        С настъпилите промени към заявлението-декларация лицата прилагат копие от свидетелството за регистрация, с което се удостоверява, че лекият автомобил отговаря на изискванията на чл. 10в от Закона за пътищата и копие на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК, само в случаите, в които същото не е налично в съответната дирекция „Социално подпомагане“.

         Отпада изискването да се представя копие на застрахователна полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност“, като справката ще се извършва служебно.

          При подаване на заявление-декларация за извършване на справка ще представя оригинала на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК и оригинал на свидетелство за регистрация „(част I – лице и гръб)“ на лекия автомобил. 

         Заявления-декларации, получени в дирекциите „Социално подпомагане“ по пощата с обратна разписка или по електронен път, ще се завеждат по надлежния ред. Оригиналите на документите за справка ще се представят от лицата в деня на получаване на винетните стикери.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ми
  Мина
  0 0
  15:13, 3 яну 2019
  Дали тези безплатни винетки и помощи за закупуване на автомобил се ползват наистина от хора с увреждане,които имат затруднения да се придвижват, или някой син или внук си шпорят автомобилите и ползват винетките , а болните хора пак се придвижват пеша или с такси.Защо няма изискване , кола с безплатен стикер задължително да обслужва болния , а не да се ползва за ходене на риба,например.
 • 2
  ?
  ?
  0 0
  00:31, 4 яну 2019
  в деня на получаване на винетните стикери...и как по-точно ще си ги получат,нали са електронни

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
21 сеп 2020
Последни новини