Записват смелчаци за изваждането на кръста от р. Марица на Йордановден при минусови температури

По трациция на Йордановден, 6-ти януяри, известен още като Богоявление, се прави Велик водосвет. Характерен е и обичаят с изваждането на Богоявленския кръст от водата, което е традиция и в Димитровград.

На 6-ти януари (неделя)  oт 8:00 -11:00 часа ще бъде отслужена Празнична литургия по повод Йордановден в храм „Св. Димитър”, от където ще тръгне и литийното шествие до брега на реката.

В 11:30 часа на брега на река Марица ще бъде извършен Ритуал по освещаване на кръста, водата и мирянитеслед което Архиерейски наместник Георги Тодев ще хвърли христовото разпятие в реката, а смелчаците ще се втурнат в студените води за да го извадят.

Обичаят на Богоявление за изваждане на кръста от водата е не само за здраве, но и за да се пречисти водата чрез него. В студените води се изиграва и всеизвестното "мъжко хоро".

Вече започна записването на смелчаците, които ще искат да се хвърлят в ледените води на р. Марица за да извадят христовото разпятие. Смелчаците трябва да са на възраст над 18 години и да се запишат на място в църквата, намираща се на бул.”Раковски”. Всеки участник ще получи грамота, паричен стимул от 20лв., осветена икона на Рождество и църковен календар за 2019г., а за късметлията, който успее да извади кръста, община Димитровград осигурява парична премия от 100лв.

Прогнозата за времето е, че в неделния ден времето ще е обачно, а температурата в 8:00 часа сутринта ще е -9 градуса, като максималните стойности ще достигнат 0 градуса към 14:00 часа следобед.

Миналата година на Йордановден 25 младежи и мъже влезнаха в реката, за да хванат кръста. Късметът се усмихна на 18-годишният Янислав Георгиев, който за втора година извади кръста на големия празник.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини