Растенията имат слух и се влияят от чутото

Може да сте чували, че класическата музика влияе добре на стайните ви растения. Ново изследване установява как вид иглика променя "държанието" си при различни звуци.

Известно е, че растенията реагират на светлина, на механична стимулация, на химикалите във въздуха. Това е техният еквивалент на зрение, допир и обоняние. Новото изследване на израелски учени показва, че растенията имат и слух.

Изследователите установили, че звуците от летящи пчели и пеперуди карат вечерната иглика да преразпределя полена си и концентрацията на захар в нектара й се увеличава. Растението реагирало на честотата на жуженето, захарта в нектара не се увеличавала при по-висока честота от тази на полинаторите. Звуците от опрашващи насекоми и синтетичните звуци на същите честоти предизвикват трептене на венчелистчетата. Следва бърза реакция - увеличаване на захарта в нектара.

Според учените от университета на Тел Авив формата на цвета може също да се влияе от фактори свързани със способността на растението да чува.

Растенията се влияят и от други звуци, включително и произвежданите от човека. Те могат да нарушат комуникацията им с пчелите.

Възможно е растенията да реагират също на звуци от тревопасни и други животни, а и от други растения. 

Това не е първото изследване на слуха на растенията. В публичното пространство има дебат дали растенията наистина реагират на музиката.

Корейският учен Ми-чон Чон доказал, че растенията реагират положително на звуци в диапазона 125 Hz и 250 Hz, докато звуците около 50 Hz имат отрицателно въздействие. Изследователят дори успял да определи гените в растенията, които отговарят на музиката. Те са два - rbcS и Ald. Тези гени стават активни при звук в определен диапазон от честоти. За да установи това, ученият и екипът му пускали 14 различни западни класически произведения от Бетовен на оризови полета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини