Франция екстрадира бивш руски министър, обвинен в присвояване и пране на милиарди

Франция екстрадира бившия министър на финансите на Московска област Алексей Кузнецов, който е обвинен в Русия в измама и пране на обща сума 14 милиарда рубли, съобщи пресслужбата на руската прокуратура. 

Кузнецов е обвинен в измама - 10 престъпления, присвояване - три престъпления и легализация на имущество, придобито в резултат на извършени пресъпления - девет престъпления.

Според следствието Кузнецов и неговите съучастници са нанесли щети на правителството на Московска област и държавни компании за над 14 милиарда рубли - над 179 милона евро.

Декретът за предаването на руския екс министър е бил подписан от френския премиер преди повече от година - на 21 ноември 2017 год. На 28 декември Франция е отхвърлила обжалването му. Делото за предаването на Кузнецов от 2013 год. е било гледано в Апелативния съд на Екс-ан-Прованс и на Лион с участието на руски прокурори. Френските съдилища са потвърдили исканата от Русия екрадация като обоснована. Тя се е състояла на 3 януари 2019 год.

През януари 2018 год. бе съобщено, че приятелката на Кузнецов и негова партньорка Булах, която е американска гражданка, е била осъдена задочно в Русия на 11 години в колония за присвояване на 11 милиарда рубли от бюджета на Московска област. Московският съд конфискува в полза на държавата имоти и антикварни ценности на Булах, сред които два апартамента в Швейцария, апартамент в Париж, вила в Сан Тропе, 10 автомобила, хотел в Куршевел и многобройни антикварни предмети с културна и историческа стойност.

Според материалите по делото, тя е извършила 11 престъпления - измама в особено голям размер и 11 - легализация (пране) на пари и друго имущество, придобити по престъпен начин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини