Apple призна официално, че продажбите на iPhone са слаби

С вчерашна дата CEO-то на Apple Тим Кук публикува съобщение до инвеститорите на компанията, предупреждавайки ги, че печалбите за последното тримесечие ще бъдат под очакваните. Като основна причина Кук посочва по-ниските продажби на iPhone устройства.

Търсенето на iPhone е спаднало най-вече на териториите на Китай, но босът споделя, че на някои развиващи се пазари продажбите също са доста под очакваните.

В очерка си към инвеститорите Кук посочва няколко причини за спадналото търсене на iPhone телефоните – по-ранната премиера на iPhone XS и XS MAX спрямо iPhone X; силата на щатския долар; ограничени доставки заради количеството нови Apple устройства в края на годината и цялостна икономическа слабост при някои пазари. Както посочват колегите от The Verge обаче, „хората просто не купуват толкова много iPhone-и, колкото им се иска на Apple”.

Не всичко е черно при американския гигант обаче. CEO-то допълва, че останалите дивизии в Apple всъщност бележат ръст с 19 процента спрямо предходната година. Другата истина обаче е, че от години iPhone бизнесът стои в основата на Apple и ако не се реализират достатъчно продажби от споменатите телефони, то страда цялата компания.

Като теглим черата ревизираните прогнози за последното тримесечие посочват намалени с 9 милиарда приходи спрямо оригиналните очаквания на Apple. В резултат на това акциите на компанията спаднаха с близо 10 процента.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини