24 °C

Въртящи се черни дупки правят пътуването из хиперпространството възможно

Един от най-любимите научно-фантастични сценарии включва използването на черна дупка като портал към друго измерение, време или вселена. Тази фантазия може да е много по-близо до реалността, отколкото сме предполагали.

Черните дупки са най-мистериозните обекти във вселената. Те са последица от гравитационния колапс на умираща звезда, водещ до истинска сингулярност – когато цялата звезда се компресира до една точка, образувайки обект с безкрайна плътност. Тази плътна и гореща сингулярност създава дупка в тъканта на пространство-времето и може би дава възможност за пътуване през хиперпространството – по-кратък път из пространство-времето.

Първоначално учените смятаха, че всеки космически кораб, който се опита да използва черна дупка като портал трябва да е подготвен за най-лошото. Горещата и пълтна сингулярност ще разтегне и изкриви кораба, преди той напълно да се изпари.

Екип учени от Университета в Масачузетс и колежа Гуинет, Джорджия, доказаха, че не всички черни дупки са еднакви. Ако черна дупка като Стрелец А*, в центъра на нашата галактика, е голяма и се върти, шансовете на космическия кораб се променят значително. Причината е, че сингулярността, с която ще трябва да се справи кораба, ще е далеч по-слаба и ще осигури комфортен коридор.

Сингулярността във вътрешността на въртяща се черна дупка е технически “слаба”, което означава, че няма да засегне обектите, взаимодействащи си с нея. От начало този факт може да изглежда нелогичен, но преживяването ще е същото като да прокарате бързо пръста си през пламък без да се изгорите.

През 2016 докторантката Каролин Малари, вдъхновена от блокбастъра Интерстелар, решила да провери дали Купър – един от главните герои, би оцелял при падането си в Гаргантюа – измислена, свръхмасивна, бързо въртяща се черна дупка с маса 100 милиона пъти по-голяма от тази на слънцето.

Малари създала компютърен модел, който уловил много от най-важните физични ефекти на един космически кораб, или всеки по-дълъг обект, падащ към голяма, въртяща се черна дупка като Стрелец А*.

Открила, че независимо от условията, обект падащ към въртяща се черта дупка, не би изпитал безкрайно големи ефекти от преминаването си през така наречената вътрешна страна на хоризонта на събитията. Това е сингулярността, в която обектът не може да маневрира, нито може да избегне. Освен това при подходящи обстоятелства, тези ефекти ще се пренебрежимо слаби, и ще позволят на кораба комфортно да премине през сингулярността. Възможно е дори, да не се усети никакъв ефект. Това прави използването на въртящи се черни дупки като портали за пътуване из хиперпространството, жизнеспособна алтернатива.

Моделът на Малори има и недостатъци. Нейната черна дупка е напълно изолирана и следователно не е обект на постоянни смущения от източници, като друга звезда, например, или дори радиацията. Все пак си струва да се отбележи, че черните дупки са заобиколени от космически материал – прах, газ и радиация.

Източник: livescience.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете да инвестирате и да привличате другите да участват във вашите проекти. Днес се постарайте да изложите идеите си така, че да спечелите възможно най-много поддръжници. Ще имате късмета да се запознаете с интересна личност, която ще ви очарова и заинтригува. Внимавайте обаче за подводни камъни. Вечерта ще съумеете да свършите доста полезна работа, ще останете доволни.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви ще е добро и няма причина да не останете доволни от днешния ден. Нуждаете се от промяна на обстановката, и ако към желанията ви се включат приятели, със сигурност няма да съжалявате. Денят е подходящ и за пътешествия и романтични срещи. Насочете се към любими места и хора.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете рационални и практични, като мобилизирате максимално силите си за да преодолеете надигащата се вълна. За хората на умствения труд се очертава напрегнат ден. Да внимават за здравето си всички, които са на работното си място. Характерно за всички ще бъде понижен жизнен тонус.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансовата стабилност, която отдавна очаквате и от която така силно се нуждаете напоследък, тази седмица ще стане реалност. Положените от вас усилия започват да дават все по-осезаем резултат и радостта ви е напълно заслужена. Няма от какво да се притеснявате и можете спокойно да планирате бъдещите си стъпки.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще вървите с късмета си днес. Улеснени ще бъдете и от добре свършената си до тук работа, така, че бъдете смели и не се предавайте пред проблемите. В хода на работата ви е възможно да се откажете от своя идея в името на по-добра. Силите ви ще стигнат да я реализирате по-скоро.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Проявете повече толерантност и ще се изненадате от това, колко приятен може да бъде денят ви. Вслушайте се в съветите на деловите си партньори и ще увеличите значително състоянието си. Намерете време и за семейството си. Текат важни промени, които като че ли изпускате. Отворете очите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате изявени шансове за успех в професионалната сфера. Заемете се сериозно със задълженията си, не ги оставяйте за следващия ден. Ще получите оферта, която силно ще ви заинтригува. Не пропускайте възможността да пътувате, ако ви се предложи такава. Сигурно е, че ще бъде приятно..
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би днес не ви се поема отговорност и свързвате деня с безпаметния мързел, на който смятате да се посветите. Не се поддавайте на опитите да разрушат идилията ви. Най-сигурно е да не вдигате телефона и да не отваряте на никого. Вие преценете.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако делата ви позволяват ограничете контактите и изявите си днес. Но, предвид срочността и договореностите ви повечето от вас ще бъдат на свето място. Ако не пристъпите с открито сърце в интимната си връзка, не очаквайте взаимност. Възможни са разкрития и раздели, но може пък да са за добро.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се работоспособни днес, затова едва ли ще се намери нещо, което да ви се опре. Вие не обичате да оставяте нещата недовършени, дори това да ви коства доста усилия. Днес ще свършите много полезна работа и това ще ви накара да се чувствате доволни от себе си. Намерете време и за разтоварване. Вечерта може да се срещнете с приятели.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е благоприятен за разрешаване на лични проблеми и възстановяване на контактите с важни за вас хора. Деловите ви ангажименти са ниво и ви носят очаквания успех. Време е да помислите за разширяване на дейността си.
16 юли 2020
Последни новини