Популярни лекарства срещу болки и температура променят чревния микробиом и предизвикват инфекция

Проучване установява, че някои болкоуспокояващи могат да предизвикат чревна инфекция. Инфекцията с Clostridium difficile е относително честа и може да бъде сериозна. Изследователите заключават, че нестероидните противовъзпалителни средства нарушават имунния отговор на червата и променат чревния микробиом.

Clostridium difficile (C. difficile или C. diff), е бактерия, която причинява възпаление на дебелото черво. Често засяга възрастните хора в болниците и се появява след употребата на антибиотични лекарства.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, C. difficile е довел до почти половин милион инфекции сред пациентите в САЩ за една година. Повече от 80% от тези смъртни случаи са настъпили сред хора на възраст над 65 години.

Медицинската общност разглежда C. difficile като основна причина за смъртта от инфекциозни заболявания в САЩ и най-честата микробна причина за инфекции в болниците.

Противовъзпалителните средства и инфекцията с C. difficile
Хората, които се лекуват с антибиотици, имат по-висок риск да развият инфекция с C. difficile, тъй като тези лекарства влияят на естествената флора на червата.

Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които намаляват болката и намаляват температурата и възпалението, също може да доведе до инфекция с C. difficile. 

Резултатите от ново проучване, публикувано в mBio, доказват връзката между C. difficile и нестероидните противовъзпалителни средства. То е на изследователи от университета Вандербилт в Нешвил в сътрудничество с учени от Мичиганския университет и университета в Аризона.

Изследователите провели проучването с мишки, които били заразени с C. difficile. Те разделили мишките на две групи и третирали една от групите с нестероидно противовъзпалително средство, наречено индометацин, преди инфекцията.

В края на периода на наблюдение около 20% от мишките в третираната с нестероидни противовъзпалителни средства група лечението останали живи, докато около 80% оцелели в групата, която не е получила нестероидни противовъзпалителни средства.

Нестероидните противовъзпалителни средства имат отрицателно въздействие върху червата
Изследователите установили, че дори краткотрайно излагане на нестероидни противовъзпалителни средства преди инфектирането с C. difficile увеличава тежестта на инфекцията и намалява шансовете за оцеляване.

По-нататъшен анализ разкри също, че нестероидните противовъзпалителни средства са променили микроорганизмите, които живеят в храносмилателния тракт, наречени чревни микробиом. Освен това, това лекарство изчерпва производството на простагландини - хормоноподобни вещества, които играят решаваща роля в стомашно-чревното здраве.

Екипът прави извод, че нестероидните противовъзпалителни средства нарушават имунния отговор на червата. Въпреки че изследването е извършено единствено с индометацин, учените смятат, че резултатите могат да бъдат валидни и за разпространени нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен и аспирин, тъй като имат подобни биологични механизми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини