0 °C

Популярни лекарства срещу болки и температура променят чревния микробиом и предизвикват инфекция

Проучване установява, че някои болкоуспокояващи могат да предизвикат чревна инфекция. Инфекцията с Clostridium difficile е относително честа и може да бъде сериозна. Изследователите заключават, че нестероидните противовъзпалителни средства нарушават имунния отговор на червата и променат чревния микробиом.

Clostridium difficile (C. difficile или C. diff), е бактерия, която причинява възпаление на дебелото черво. Често засяга възрастните хора в болниците и се появява след употребата на антибиотични лекарства.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, C. difficile е довел до почти половин милион инфекции сред пациентите в САЩ за една година. Повече от 80% от тези смъртни случаи са настъпили сред хора на възраст над 65 години.

Медицинската общност разглежда C. difficile като основна причина за смъртта от инфекциозни заболявания в САЩ и най-честата микробна причина за инфекции в болниците.

Противовъзпалителните средства и инфекцията с C. difficile
Хората, които се лекуват с антибиотици, имат по-висок риск да развият инфекция с C. difficile, тъй като тези лекарства влияят на естествената флора на червата.

Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които намаляват болката и намаляват температурата и възпалението, също може да доведе до инфекция с C. difficile. 

Резултатите от ново проучване, публикувано в mBio, доказват връзката между C. difficile и нестероидните противовъзпалителни средства. То е на изследователи от университета Вандербилт в Нешвил в сътрудничество с учени от Мичиганския университет и университета в Аризона.

Изследователите провели проучването с мишки, които били заразени с C. difficile. Те разделили мишките на две групи и третирали една от групите с нестероидно противовъзпалително средство, наречено индометацин, преди инфекцията.

В края на периода на наблюдение около 20% от мишките в третираната с нестероидни противовъзпалителни средства група лечението останали живи, докато около 80% оцелели в групата, която не е получила нестероидни противовъзпалителни средства.

Нестероидните противовъзпалителни средства имат отрицателно въздействие върху червата
Изследователите установили, че дори краткотрайно излагане на нестероидни противовъзпалителни средства преди инфектирането с C. difficile увеличава тежестта на инфекцията и намалява шансовете за оцеляване.

По-нататъшен анализ разкри също, че нестероидните противовъзпалителни средства са променили микроорганизмите, които живеят в храносмилателния тракт, наречени чревни микробиом. Освен това, това лекарство изчерпва производството на простагландини - хормоноподобни вещества, които играят решаваща роля в стомашно-чревното здраве.

Екипът прави извод, че нестероидните противовъзпалителни средства нарушават имунния отговор на червата. Въпреки че изследването е извършено единствено с индометацин, учените смятат, че резултатите могат да бъдат валидни и за разпространени нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен и аспирин, тъй като имат подобни биологични механизми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини