11 °C

Има ли фалшиви болнични в Димитровград?

  Търсят ли се фалшиви болнични в Димитровград?

  Този въпрос зададохме на трима общопрактикуващи лекари в града и тримата потвърдиха, че има такава практика и хора се опитват да злоупотребяват с боничните. Лекарите потвърдиха, че при тях ходят и хора, които не са в техните практики, за да се опитат да се сдобият с болнични, главно за да не се явяват на работно си място.

  През днешния ден в една от димитровградските фейсбук групи, поребител на социалната мрежа пусна пост "Някой да знае стабилен лекар който дава болнични???", като разбира се последваха и коментари и предложения от услугите на кой лекар може да се възползва интересуващият се.

  Болничните обезщетения се изплащат от работодателя и от НОИ, като първите 3 дни са за сметка на работодателите, които изплащат по 70% от месечното възнаграждение, а останалите се заплащат от НОИ на 80% до края на болничния. Тази мярка бе приета през 2010 година като временна, но все още е в сила, като по този начи държавата вмени част от контрола над болничните на работодателите, които щом се налага да плащат по-голяма част (от първия ден, до 2010г.), биха следили по-изкъсо за тяхната истинност. През 2016 година се повдигна въпроса за намаляне на сумата, изплащана от работодателите на 50%, но това така и не бе прието от правителството. Статистиката показва, че за 2016 година има около 22 000 000 болнични платени от работодателите и НОИ.

  Ститистика в едно от големите димитровградски предприятия от края на миналата година показва, че за един месец, сумарно боничните дни, разделени на броя служители се получава, че всеки работник е отсъствал по 3 дни от работа месечно, поради заболяване или гледане на болен роднина (най-вече дете).

  Практиката с неистински болнични листове ощетява и работодателите, и държавата. От един фонд се изплащат обезщетенията по болест и обезщетенията за "майчинство", което се изплаща на майките през първите 2 години след раждане на дете, което може да се яви и като една от причините за ниското майчинство, особенно през 2-рата година.

  Работодателите търпят негативи по два показателя, 1-во че изплащат първитевите 3 дни на работника, без той да се е явявал на работното си място и 2-ро, че в повечето предприятия липсата на всеки един човек оказва влияние върху производителността, което води до наемането на повече хора или по-ниски печалби.

  Злоупотребата с болнични принуждава работодателите да прибягват до мерки, за да намалят фалшивите болнични листове, като правят допълнителни бонуси за "присъствие" на работното място, като режат от допълнителните бонуси на работниците, като пускат за обжалване пред НОИ болнични листове или наемат "доверен лекар", които да проверява всеки работник с допълнителен преглед, за да потвърди нуждата от издаване на болничен.

  Явно нито държавата, нито НОИ, нито работодателите, нито лекарите успяват да прекратят порочната практика. Всеки лекуващ лекар има право да даде болничен за срок до 14 календарни дни непрекъснато, но не повече от 40 календарни дни с прекъсване в рамките на една календарна година. След изтичането на 14 дни без прекъсване или 40 дни с прекъсване в една календарна година, лекуващият лекар, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност, насочва осигуреното лице към ЛКК за издаване на болничен лист.

  Днес пред журналисти министърът на социалната политика Бисер Петков сподели, че както при инвалидните пенсии, така и при болничните има много злоупотреби. Според него трябва да се търсят ефективни мерки за премахване на злоупотребите с фалшивите болнични. По думите на министъра има значително нарастване на разхода на НОИ за обезщетението за временна неработоспособност - налице е преразход, тъй като отчитаните суми са повече от планираните, каза министърът.

  През миналата година популярно телевизионно предаване разкри как лекар от София,срещу сумата от 250 лева издава болничен лист за срок от 1 месец и предлага продължаването му за неограничено време, чрез лекарска комисия от свои приближени лекари.

  Статистика на НСИ показава, че изплатените дни за краткосрочни обезщетения за общо заболяване в област Хасково за периода януари-септеври са:

  2018-та година са 292 709 дни и за това са изхарчени 7 109 865 лв.

  2017-та година са 286 185 дни на стойност от 6 439 256 лв.

  2016-та година са 279 491 дни на стойност от 5 931 758 лв.

  Всяка година изплатените болнични дни в областта и в страната се покачват. 

  За стараната за същите 9 месеца на 2018-та година има изплатени 13 125 872 дни за сумата от 404 413 517 лв., като през 2012 година дните са били малко над 10 000 000.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   На
   Наблюдател
   14 0
   22:36, 22 яну 2019
   Ако човек е болен, не е добре за никого да ходи на работа. С покачване на пенсионната възраст хората започват да дават по-често фира, имат хронични заболявания и това води до болнични. Разбира се, не се изключват и злоупотреби.
  • 2
   Ол
   Олег
   4 0
   16:02, 23 яну 2019
   А защо не направите статистика за средната възраст на починалите през годините в Община Димитровград! И я каква изненада - ще се окаже, че тя е рязко спаднала през последните години. И как ли при толкова фалшиви ТЕЛК-ове и болнични спада тази въраст?! Когато човек се върне в Димитровград и срещне познати - всички ти споделят как си е заминал от някоя болест техен близък.
   Кой от инфаркт, кой от инсулт, трети от рак...

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини