-2 °C

Има ли фалшиви болнични в Димитровград?

  Търсят ли се фалшиви болнични в Димитровград?

  Този въпрос зададохме на трима общопрактикуващи лекари в града и тримата потвърдиха, че има такава практика и хора се опитват да злоупотребяват с боничните. Лекарите потвърдиха, че при тях ходят и хора, които не са в техните практики, за да се опитат да се сдобият с болнични, главно за да не се явяват на работно си място.

  През днешния ден в една от димитровградските фейсбук групи, поребител на социалната мрежа пусна пост "Някой да знае стабилен лекар който дава болнични???", като разбира се последваха и коментари и предложения от услугите на кой лекар може да се възползва интересуващият се.

  Болничните обезщетения се изплащат от работодателя и от НОИ, като първите 3 дни са за сметка на работодателите, които изплащат по 70% от месечното възнаграждение, а останалите се заплащат от НОИ на 80% до края на болничния. Тази мярка бе приета през 2010 година като временна, но все още е в сила, като по този начи държавата вмени част от контрола над болничните на работодателите, които щом се налага да плащат по-голяма част (от първия ден, до 2010г.), биха следили по-изкъсо за тяхната истинност. През 2016 година се повдигна въпроса за намаляне на сумата, изплащана от работодателите на 50%, но това така и не бе прието от правителството. Статистиката показва, че за 2016 година има около 22 000 000 болнични платени от работодателите и НОИ.

  Ститистика в едно от големите димитровградски предприятия от края на миналата година показва, че за един месец, сумарно боничните дни, разделени на броя служители се получава, че всеки работник е отсъствал по 3 дни от работа месечно, поради заболяване или гледане на болен роднина (най-вече дете).

  Практиката с неистински болнични листове ощетява и работодателите, и държавата. От един фонд се изплащат обезщетенията по болест и обезщетенията за "майчинство", което се изплаща на майките през първите 2 години след раждане на дете, което може да се яви и като една от причините за ниското майчинство, особенно през 2-рата година.

  Работодателите търпят негативи по два показателя, 1-во че изплащат първитевите 3 дни на работника, без той да се е явявал на работното си място и 2-ро, че в повечето предприятия липсата на всеки един човек оказва влияние върху производителността, което води до наемането на повече хора или по-ниски печалби.

  Злоупотребата с болнични принуждава работодателите да прибягват до мерки, за да намалят фалшивите болнични листове, като правят допълнителни бонуси за "присъствие" на работното място, като режат от допълнителните бонуси на работниците, като пускат за обжалване пред НОИ болнични листове или наемат "доверен лекар", които да проверява всеки работник с допълнителен преглед, за да потвърди нуждата от издаване на болничен.

  Явно нито държавата, нито НОИ, нито работодателите, нито лекарите успяват да прекратят порочната практика. Всеки лекуващ лекар има право да даде болничен за срок до 14 календарни дни непрекъснато, но не повече от 40 календарни дни с прекъсване в рамките на една календарна година. След изтичането на 14 дни без прекъсване или 40 дни с прекъсване в една календарна година, лекуващият лекар, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност, насочва осигуреното лице към ЛКК за издаване на болничен лист.

  Днес пред журналисти министърът на социалната политика Бисер Петков сподели, че както при инвалидните пенсии, така и при болничните има много злоупотреби. Според него трябва да се търсят ефективни мерки за премахване на злоупотребите с фалшивите болнични. По думите на министъра има значително нарастване на разхода на НОИ за обезщетението за временна неработоспособност - налице е преразход, тъй като отчитаните суми са повече от планираните, каза министърът.

  През миналата година популярно телевизионно предаване разкри как лекар от София,срещу сумата от 250 лева издава болничен лист за срок от 1 месец и предлага продължаването му за неограничено време, чрез лекарска комисия от свои приближени лекари.

  Статистика на НСИ показава, че изплатените дни за краткосрочни обезщетения за общо заболяване в област Хасково за периода януари-септеври са:

  2018-та година са 292 709 дни и за това са изхарчени 7 109 865 лв.

  2017-та година са 286 185 дни на стойност от 6 439 256 лв.

  2016-та година са 279 491 дни на стойност от 5 931 758 лв.

  Всяка година изплатените болнични дни в областта и в страната се покачват. 

  За стараната за същите 9 месеца на 2018-та година има изплатени 13 125 872 дни за сумата от 404 413 517 лв., като през 2012 година дните са били малко над 10 000 000.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   На
   Наблюдател
   14 0
   22:36, 22 яну 2019
   Ако човек е болен, не е добре за никого да ходи на работа. С покачване на пенсионната възраст хората започват да дават по-често фира, имат хронични заболявания и това води до болнични. Разбира се, не се изключват и злоупотреби.
  • 2
   Ол
   Олег
   4 0
   16:02, 23 яну 2019
   А защо не направите статистика за средната възраст на починалите през годините в Община Димитровград! И я каква изненада - ще се окаже, че тя е рязко спаднала през последните години. И как ли при толкова фалшиви ТЕЛК-ове и болнични спада тази въраст?! Когато човек се върне в Димитровград и срещне познати - всички ти споделят как си е заминал от някоя болест техен близък.
   Кой от инфаркт, кой от инсулт, трети от рак...

  Хороскоп за 06.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
  06 дек 2019
  Последни новини