Йончева не прала пари, снимала документални филми

Депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че работи върху разследване, с което ще покаже факти за корупция, а в близките дни щяла да подаде данни в прокуратурата. "Копурцията в България се превърна в норма. Ще разкрием конкретно механизмите. Става дума за министър и зам.-министър", заяви Йончева в интервю за NOVA.

Тя каза, че в момента обжалва наложената й парична гаранция от 20 хил. лева. Йончева е обвинена в пране на пари. Според обвинението сумата от 645 хил. лв. е получена във фирма, достъп до средствата на която е имала Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания.

"Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми", обясни тя.

Йончева заяви, че парите не са й дадени като възнаграждение и това наложило да бъде създадена трета фирма. По думите й дружеството, което дава парите за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол.

"Почти всички големи телевизии и техните собственици имат много фирми и те участват в офшорни фирми, това е практика не само в България и е законно", каза Йончева. Тя уточни уточни, че досега е заснела 7 документални филма.

"Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България. Цялата техника е закупена по банков път със съответната фактура. Филмите са налични и са излъчени", обясни Йончева.

Първият е в обсадения сирийски град Алепо. По нас е стреляно даже, докато снимаме. Смятате ли, че някой ще прави финансови машинации, отивайки в Алепо, откъдето не знае дали ще се върне. Направихме филм и в Украйна, след който влязох в черния списък на Пшорошенко заедно с още 30 журналисти. Това означава, че сме заплаха за националната сигурност. В Украйна също стреляха по нас, докато снимахме, каза социалистката.

Юристи от ТВ7 ми предложиха да сключа договор с тази фирма, логично е да предположа, че това е фирма на ТВ7. Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България, техниката и филмите са налични, добави тя.

В началото си мислех, че става въпрос за политическа репресия, но сега съм убедена, че случващото се е бандитска разправа, ГЕРБ се разправя бандитски с мен. Ползата за управляващите от обвинението срещу мен е да бъде омаскарен един човек, да бъде накаран да си затвори устата и да бъде сплашен всеки, който иска да говори за всички безобразия на управляващите, подчерта Йончева.

Всички институции в България са замесени в грабежа, извършван в последните 10 години. Ще оповестим факти, с които ще покажем как тази корупция се е превърнала в норма. Ще разкрием конкретните механизми – става дума за министър и заместник-министър. Това разследване изцяло покрива информацията, която е дадена за България от Държавния департамент на САЩ – за корупция при големите инфраструктурни проекти. Още същия ден ще подадем и сигнал в прокуратурата, каза още Елена Йончева.

Тя припомни, че преди година осъди премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ за клевета, след това "от БСП са показали безобразията в строителство на оградата по границата в Турция и са внесли сигнал до прокуратурата и ДАНС". "Основната цел на такова обвинение е да бъдат сплашени всички, които решат, че могат да говорят за безобразията в тази държава - всеки, който реши, че може да даде гласност на грабежа, който се извършва вече 10 години", коментира тя.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    1 0
    19:48, 31 яну 2019
    Ей точно този филм за Алепо си спомних. Елена търчи , операторът снима и отвреме навреме се чува гърмеж и тя вика "Ой". Само че прочетох и за местни бойци, на които е плащала , за да стрелят наблизо , за да се чуе в записа. Хайде да не се прави на толкова смела , че не ми се вярва.

Още новини

Последни новини