Алековци с 3 златни медала на Националния конкурс "Търси се Супер STEM"

Изображение 1 от 3

    Алековци завоюваха 3 златни медала на Националния конкурс "Търси се Супер STEM", съобщиха от училището.

    Училището участва с два проекта: “HAM-STEM” - за популяризиране на хобито радиолюбител в онлайн пространството и световния радио ефир, и „ROBO-STEM“ – мултимедийно представяне на идеята за изработка на бюджетен робот. Мирабела Димова и Мартин Ненов от 6 клас станаха национални победители в категория Инженеринг с проекта “HAM-STEM”. Ръководителят на екипите Георги Гочев бе един от двамата SUPER STEM УЧИТЕЛИ – национални победители в конкурса. Той получи наградата STEM AMBASSADOR за насърчаване на учениците да се интересуват и любопитстват в областта на STEM. Освен наградата, преподавателят получи поздравителен адрес от Elizabeth Whitewolf – ръководител в Научния център в Карнеги – САЩ. На церемонията наградите връчиха г-н Соломон Паси, представители на NASA, бизнеса и университетски преподаватели. Г-н Гочев получи и покана да посети световния образователен музей в Карнеги - Пенсилвания, през лятото.

    Учениците накратко представиха дейността на клуб „Млад радиолюбител“, който съществува в ОУ „Алеко Костантинов“ от 2017г. с 90% финансиране по Общинска програма „Димитровград на младите“. Идеята на проекта е да запознае учениците с хобито радиолюбител и да привлече още съмишленици от димитровградските училища към това занимание. Целта е да се покаже в няколко етапа колко много нови познания дава изучаването на радиокомуникациите и какви умения трябва да се развият, за да станеш добър в това хоби. Демонстрират се междупредметните връзки с астрономия, физика, електроника, информационни технологии, математика, чужди езици, география и инженерните дисциплини.

    В клуба в момента изработват мултимедийна презентация за радиолюбителството и мястото на жените в него. Предстоят нови и утвърдени инициативи, чрез които да се привлекат нови, желаещи да се развиват в областта на науката и технологиите участници в клуба.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини