4 °C

Димитровградчани от двата края на реката имат различна удоволетвореност от качеството си на живот

  Днес се проведе среща за представяне на социологическото проучване, направено от агенция „Ноема“ за качеството на живот в град Димитровград, поведно през октомври месец 2018г.

  На пресконференцията участие взеха кметът на община Димитровград Иво Димов, председателят на платформата за дигитална трансформация на традиционните индустрии „Тракия Тех“ и съосновател на „Индъстри Уоч“ Георги Стоев и социолозите Маргарита Боева и Славянка Иванова от агенция за маркетингови изследвания „Ноема“, които представиха данните от проведеното изследване.

  „Повечето хора в Димитровград са щастливи и горди с града си“ показва проучването, което е извършено в края на миналата година и е обхванало 720 жители на града, като 200 от тях са гласувалите в анкетата на сайта на Общината и 520 чрез посещения по домовете.

  Проучването е определило 5 основни области - сигурност, градска среда, лично благополучие, работа и публични услуги с между 6 и 10 подиндикатора, които изследват конкретни аспекти. Според проучването, едно от големите предимства на града е, че жителите му се гордеят със него, над 60% са заявили, че са горди с града си, за сравнение със столицата, тези които се гордеят със София са 44%. Оценката за удоволетворението от качеството на живот е 6. 1 от 10, а сравнение с данните за страната, тя е средно 4.9 от 10.

  По отношение на 5-те основни области на първо място жителите на града са най-доволни от сигурността - с индекс 51 и градската среда с индекс 47. Сравнително по-ниски стойности получават индексите за работа - 43, лично благополучие - 40 и публични услуги - 37.

  Конкретните подиндикатори по отношение на удовлетвореност, гражданите на Димитровград дават най-високи оценки за:

  -        състоянието на семейните си отношения (71%);

  -         наличието на места в детските градини (67%) и достъпността 

  -         подходящи училища за децата (63%);

  -        от работната си среда (колеги и работни ангажименти – 62%);

  -        от липсата на сериозни финансови затруднения (61%);

  -        от ниските равнища на шум (61%);

  -       от обществените пространства и зелените площи на града (също по 61%).

  -       от красотата на улиците са удоволетворени 51%, сравнени със софиянци, които са доволни 26%

  Димитровградчани не са доволни от възможностите за намиране на добра работа с възможност за професионална реализация, неудоветворени са и от здравните услуги в града. Гражданите на Димитровград не са довони от достъпността до добри жилища на добра цена и последният идентификатор, за който жителите на града изразяват неудовлетворение, са електронните услуги предоставяни от общината, като трябва да се вземе и предвид, че голяма част от димитровградчани може да не са технически способни да се възползват от тях.

  Има голямо разделение в отговорите и оценките на жителите от двата края на река Марица. В северната част на града жителите дават много ниски оценки по всички критерии, а тяхната тежест е около 28% в анкетата. Възрастовите диапазони на анкетираните са в група 18-34 години - 30%, 35-55годишни - 30% и групата над 55години - 40% от анкетираните.

  Анализът на проучването дава добра перспектива за привличане на млади хора в града, благодарение на добрите показатели, които са в интерес на тази таргет група, а именно - достъпност до детски заведения, съотношения работно и свободно време, социални контакти и др.

  „Важно е общината да дава право на избор на тези млади хора, които ще предпочетат Димитровград " - това каза на пресконференцията днес кметът на Димитровград Иво Димов и добави, че са водени разговори с компании, които вече работят на територията на града, че могат да предприемат стъпки за строителството на ведомствени жилища за заетите при тях лица. Причаната е че има хора които пътуват по 100км. за да стигнат до работното си мяст в Димитровград, а града може да им предостави добри условия за живот.
  Това проучване ще даде данни за всеки, който се интересува от възможностите за живеене в Димитровград и ще бъде инструмент за привличане на нови хора, които да заживеят в района, а това ще бъде важно за развитието на Общната. "Миграцията ще започва да става важен икономически инструмент за работните позиции", добави Георги Стоев от „Тракия Тех“.

  Според изследващите, в Димитровград населението е по-активно в сравнение с това в страната, като има доста повече предприемчиви хора, с което пак водим общата оценка за страната (всеки 4-ти димитровградчанин има собствен бизнес или собствен план за такъв),а хората които оценяват дохода си за достатъчен в Димитровград са 16%, а в София - 12%.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Юй
   юй
   8 -1
   16:43, 30 яну 2019
   Ясно , общинската администрация и работещите в общински фирми са се задействали и ..........................хоп -цветя и рози в Димитровград !!! Огледайте се бе празнодумци!!! Това е просто една квазианкета и пъчещи се покрай нея управници на града! Срам сте господа с тези анкети!
  • 2
   Ти
   Тити
   3 0
   10:48, 31 яну 2019

   колко представително е това проучване на 520 души, при 30 000 жители? като не вземам в предвид анкетата от сайта защото там може да са гласували хора извън града и по по няколко пъти!

  • 3
   ??
   ?????
   2 0
   23:13, 31 яну 2019
   Квартал мариино тъне в боклуци,елате сами и се огледайте.Никой не чисти тук все едно сме откъснати от този град,а всъщност сме квартал с равни права както другите квартали.Нямаме кметски наместник а някакво чучело оставено само да се заяжда с молбите на хората.това е срамота и позор,вярно града ни е хубав,кмета си върши работата,но време е да обърне внимание и на другите квартали,където живеят хора-данъкоплатци и жители на град Димитровград
  • 4
   ??
   ?????
   1 0
   23:23, 31 яну 2019
   Кварталът няма как сам да разцъфне и да се развие,от другия край на реката постоянно нещо се ремонтира или се поставя ново.Навсякъде е чисто и се виждат работници,а в мариино има един който сабира боклука от детския парк и го изсипва отново там в средата на парка пред хората и казва че няма да чисти боклуците,но после му плащат надника и отделно взима помощи.Това е едно от хилядите безобразия,някой вече да се намеси тук че става доста зле положението

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  14 дек 2019
  Последни новини