12 °C

Димитровградчани от двата края на реката имат различна удоволетвореност от качеството си на живот

  Днес се проведе среща за представяне на социологическото проучване, направено от агенция „Ноема“ за качеството на живот в град Димитровград, поведно през октомври месец 2018г.

  На пресконференцията участие взеха кметът на община Димитровград Иво Димов, председателят на платформата за дигитална трансформация на традиционните индустрии „Тракия Тех“ и съосновател на „Индъстри Уоч“ Георги Стоев и социолозите Маргарита Боева и Славянка Иванова от агенция за маркетингови изследвания „Ноема“, които представиха данните от проведеното изследване.

  „Повечето хора в Димитровград са щастливи и горди с града си“ показва проучването, което е извършено в края на миналата година и е обхванало 720 жители на града, като 200 от тях са гласувалите в анкетата на сайта на Общината и 520 чрез посещения по домовете.

  Проучването е определило 5 основни области - сигурност, градска среда, лично благополучие, работа и публични услуги с между 6 и 10 подиндикатора, които изследват конкретни аспекти. Според проучването, едно от големите предимства на града е, че жителите му се гордеят със него, над 60% са заявили, че са горди с града си, за сравнение със столицата, тези които се гордеят със София са 44%. Оценката за удоволетворението от качеството на живот е 6. 1 от 10, а сравнение с данните за страната, тя е средно 4.9 от 10.

  По отношение на 5-те основни области на първо място жителите на града са най-доволни от сигурността - с индекс 51 и градската среда с индекс 47. Сравнително по-ниски стойности получават индексите за работа - 43, лично благополучие - 40 и публични услуги - 37.

  Конкретните подиндикатори по отношение на удовлетвореност, гражданите на Димитровград дават най-високи оценки за:

  -        състоянието на семейните си отношения (71%);

  -         наличието на места в детските градини (67%) и достъпността 

  -         подходящи училища за децата (63%);

  -        от работната си среда (колеги и работни ангажименти – 62%);

  -        от липсата на сериозни финансови затруднения (61%);

  -        от ниските равнища на шум (61%);

  -       от обществените пространства и зелените площи на града (също по 61%).

  -       от красотата на улиците са удоволетворени 51%, сравнени със софиянци, които са доволни 26%

  Димитровградчани не са доволни от възможностите за намиране на добра работа с възможност за професионална реализация, неудоветворени са и от здравните услуги в града. Гражданите на Димитровград не са довони от достъпността до добри жилища на добра цена и последният идентификатор, за който жителите на града изразяват неудовлетворение, са електронните услуги предоставяни от общината, като трябва да се вземе и предвид, че голяма част от димитровградчани може да не са технически способни да се възползват от тях.

  Има голямо разделение в отговорите и оценките на жителите от двата края на река Марица. В северната част на града жителите дават много ниски оценки по всички критерии, а тяхната тежест е около 28% в анкетата. Възрастовите диапазони на анкетираните са в група 18-34 години - 30%, 35-55годишни - 30% и групата над 55години - 40% от анкетираните.

  Анализът на проучването дава добра перспектива за привличане на млади хора в града, благодарение на добрите показатели, които са в интерес на тази таргет група, а именно - достъпност до детски заведения, съотношения работно и свободно време, социални контакти и др.

  „Важно е общината да дава право на избор на тези млади хора, които ще предпочетат Димитровград " - това каза на пресконференцията днес кметът на Димитровград Иво Димов и добави, че са водени разговори с компании, които вече работят на територията на града, че могат да предприемат стъпки за строителството на ведомствени жилища за заетите при тях лица. Причаната е че има хора които пътуват по 100км. за да стигнат до работното си мяст в Димитровград, а града може да им предостави добри условия за живот.
  Това проучване ще даде данни за всеки, който се интересува от възможностите за живеене в Димитровград и ще бъде инструмент за привличане на нови хора, които да заживеят в района, а това ще бъде важно за развитието на Общната. "Миграцията ще започва да става важен икономически инструмент за работните позиции", добави Георги Стоев от „Тракия Тех“.

  Според изследващите, в Димитровград населението е по-активно в сравнение с това в страната, като има доста повече предприемчиви хора, с което пак водим общата оценка за страната (всеки 4-ти димитровградчанин има собствен бизнес или собствен план за такъв),а хората които оценяват дохода си за достатъчен в Димитровград са 16%, а в София - 12%.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Юй
   юй
   8 -1
   16:43, 30 яну 2019
   Ясно , общинската администрация и работещите в общински фирми са се задействали и ..........................хоп -цветя и рози в Димитровград !!! Огледайте се бе празнодумци!!! Това е просто една квазианкета и пъчещи се покрай нея управници на града! Срам сте господа с тези анкети!
  • 2
   Ти
   Тити
   3 0
   10:48, 31 яну 2019

   колко представително е това проучване на 520 души, при 30 000 жители? като не вземам в предвид анкетата от сайта защото там може да са гласували хора извън града и по по няколко пъти!

  • 3
   ??
   ?????
   2 0
   23:13, 31 яну 2019
   Квартал мариино тъне в боклуци,елате сами и се огледайте.Никой не чисти тук все едно сме откъснати от този град,а всъщност сме квартал с равни права както другите квартали.Нямаме кметски наместник а някакво чучело оставено само да се заяжда с молбите на хората.това е срамота и позор,вярно града ни е хубав,кмета си върши работата,но време е да обърне внимание и на другите квартали,където живеят хора-данъкоплатци и жители на град Димитровград
  • 4
   ??
   ?????
   1 0
   23:23, 31 яну 2019
   Кварталът няма как сам да разцъфне и да се развие,от другия край на реката постоянно нещо се ремонтира или се поставя ново.Навсякъде е чисто и се виждат работници,а в мариино има един който сабира боклука от детския парк и го изсипва отново там в средата на парка пред хората и казва че няма да чисти боклуците,но после му плащат надника и отделно взима помощи.Това е едно от хилядите безобразия,някой вече да се намеси тук че става доста зле положението

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  21.09.2019
  Последни новини